Re: Dotace z ÚP na zaměstnance
Nevím, co na to říct. Některé dotace jsou osvobozené, některé nejsou. Záleží na poskytovateli i na uzavřené smlouvě.
Většinou v podobných případech radím konzultaci u erudovaného daňového poradce.
Pokud je to dotace dle výše uvedeného § / plnění z uplatnění nástrojů státní politiky zaměstnanosti /, tak by tento příjem měl být od daně z příjmu FO osvobozený. Na druhou stranu výdaje, na které byla dotace poskytnuta, jsou daňově neuznatelné.
ZDP § 25
(1) Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
i) výdaje (náklady) vynaložené na příjmy, které nejsou předmětem daně, na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně ...
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586?diff=20161201
Re: Dotace z ÚP na zaměstnance
Upřesním dotaci, kterou jsem dostal z UP.
Zaměstnanec byl evidován na úřadě práce a já jsem ho zaměstnal. Podal jsem si Žádost o příspěvek na vyhrazení společensky účelného pracovního místa pro uchazeče o zaměstnání (opsal jsem to přímo ze Žádosti).
Každý měsíc mi přišlo z ÚP 15 tis na mzdu dotyčného zaměstnance. Na Úp jsem každy měsíc nosil tiskopis, kde bylo evidovaný kolik byla hrubá mzda, soc. a zdr. poj...zaměstnance.
... pročítám si uvedený ZDP § 4 ... a zatím z toho moudrý nejsem... tak snad mě něco osvítí :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
18. 3. 2017 16:24
Dobrý den, datace z ÚP na zaměstnance je celá daň. příjem a mzda je daň. výdej? Takže se mi zvýší i základ daně? Děkuji Pepa :-)