Re: Dotace z ÚP na zaměstnance
Nevím, co na to říct. Některé dotace jsou osvobozené, některé nejsou. Záleží na poskytovateli i na uzavřené smlouvě.
Většinou v podobných případech radím konzultaci u erudovaného daňového poradce.
Pokud je to dotace dle výše uvedeného § / plnění z uplatnění nástrojů státní politiky zaměstnanosti /, tak by tento příjem měl být od daně z příjmu FO osvobozený. Na druhou stranu výdaje, na které byla dotace poskytnuta, jsou daňově neuznatelné.
ZDP § 25
(1) Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
i) výdaje (náklady) vynaložené na příjmy, které nejsou předmětem daně, na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně ...
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586?diff=20161201
Re: Dotace z ÚP na zaměstnance
Upřesním dotaci, kterou jsem dostal z UP.
Zaměstnanec byl evidován na úřadě práce a já jsem ho zaměstnal. Podal jsem si Žádost o příspěvek na vyhrazení společensky účelného pracovního místa pro uchazeče o zaměstnání (opsal jsem to přímo ze Žádosti).
Každý měsíc mi přišlo z ÚP 15 tis na mzdu dotyčného zaměstnance. Na Úp jsem každy měsíc nosil tiskopis, kde bylo evidovaný kolik byla hrubá mzda, soc. a zdr. poj...zaměstnance.
... pročítám si uvedený ZDP § 4 ... a zatím z toho moudrý nejsem... tak snad mě něco osvítí :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2017 16:24
Dobrý den, datace z ÚP na zaměstnance je celá daň. příjem a mzda je daň. výdej? Takže se mi zvýší i základ daně? Děkuji Pepa :-)