Dotace z ÚP na zaměstnance

• (neregistrovaný)

18. 3. 2017 16:24

Dobrý den, datace z ÚP na zaměstnance je celá daň. příjem a mzda je daň. výdej? Takže se mi zvýší i základ daně? Děkuji Pepa :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2017 16:53

.. (neregistrovaný)

Re: Dotace z ÚP na zaměstnance
      Upřesněte dotaci

Dotaci obdržela právnická nebo fyzická osoba?
      Podívejte se na ZDP § 4 odst. 1) písm. h)

• 18. 3. 2017 17:02

Pepa73 (neregistrovaný)

Jsem FO... a jsem z toho "jelen" :-) ... jedni říkají, že dotace je daň. uznatelná... druzí, že je osvobozená...

• 18. 3. 2017 17:23

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Nevím, co na to říct. Některé dotace jsou osvobozené, některé nejsou. Záleží na poskytovateli i na uzavřené smlouvě.
      Většinou v podobných případech radím konzultaci u erudovaného daňového poradce.

Pokud je to dotace dle výše uvedeného § / plnění z uplatnění nástrojů státní politiky zaměstnanosti /, tak by tento příjem měl být od daně z příjmu FO osvobozený. Na druhou stranu výdaje, na které byla dotace poskytnuta, jsou daňově neuznatelné.

ZDP § 25
      (1) Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
      i) výdaje (náklady) vynaložené na příjmy, které nejsou předmětem daně, na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně ...
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586?diff=20161201

• 18. 3. 2017 17:41

Pepa73 (neregistrovaný)

Upřesním dotaci, kterou jsem dostal z UP.
      Zaměstnanec byl evidován na úřadě práce a já jsem ho zaměstnal. Podal jsem si Žádost o příspěvek na vyhrazení společensky účelného pracovního místa pro uchazeče o zaměstnání (opsal jsem to přímo ze Žádosti).
      Každý měsíc mi přišlo z ÚP 15 tis na mzdu dotyčného zaměstnance. Na Úp jsem každy měsíc nosil tiskopis, kde bylo evidovaný kolik byla hrubá mzda, soc. a zdr. poj...zaměstnance.
      ... pročítám si uvedený ZDP § 4 ... a zatím z toho moudrý nejsem... tak snad mě něco osvítí :-)

• 18. 3. 2017 23:18

mirka..p (neregistrovaný)

Dotace, kterou popisujete je osvobozená od daně, ale také mzdy z této dotace placené jsou nedaňový výdej...je to nula od nuly...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).