Daňové zvýhodnění na syna

• (neregistrovaný)

18. 10. 2005 14:46

Prosím o radu.
    Mám nárok na daň.zvýhodnění na syna, kterému je 20 let,dálkově začal studovat vysokou školu, není zaměstnán, nebere podporu od ÚP, žádal o přídavek na nezaopatřené dítě, ale jestli mu bude přiznán, ještě neví . Dle vyjádření je nezaopatřeným dítětem, protože začal studovat VŠ.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2005 14:55

Adéla (neregistrovaný)

Re: daňové zvýhodnění na syna
      V tom to právě je. Kdyby byl cikán, válel se doma tak dostane. Ale protože bude studovat a v budoucnu něco téhle společnosti přinese, tak nic nedostane a cikán, promiňte, rom ten se bude válet celý žiot. A nikdo nepište, že jsem rasista, například ětnamci mi nevadí.

• 18. 10. 2005 15:21

Jiřka (neregistrovaný)

Re: daňové zvýhodnění na syna
      A teď se ptáte, zda máte nárok na zvýhodnění nebo to oznamujete? Pokud se ptáte, tak ano, máte nárok daňovou slevu na vyživované dítě, pokud s ním žijete ve společné domácnosti a pokud nejde o studium v systému celoživotního vzdělávání (to znamená, že i pro účely státní sociální podpory - přídavků -musí být nahlášena s Vámi společná domácnost). Na formě studia na VŠ nezáleží, může být denní i dálkové, to je jedno, může být třeba i zaměstnán nebo podnikat. Ve své mzdové účtárně nahlásíte, že syn se stal studentem a doložíte potvrzením o studiu.
      Co se týká jeho přídavků, tak pro jejich přiznání a výši je rozhodující příjem všech členů ve společné domácnosti za předchozí rok (tedy na přídavky od října 05 do září 06 se předkládá čistý příjem z roku 2004, pro přídavky do září 05 je nutné doložit příjem za rok 2003). Pokud on ale pro účely přídavků nahlásil, že vede samostatnou domácnost (a Vaše příjmy se tedy nepřikládaly), pak ho ani Vy nemůžete uplatnit jako vyživovaného pro účely daňové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).