Re: občerstvení-dań.nebo nedaň.N??
*** :-))))))))) Chtěla jsem to tam doťuknout - jenže jsem si netroufla :-))) ***
Já si to netroufám ani aplikovat :-) Jak by to prosím vypadalo v polopatickém výkladu v tomto případě? Ten § 24/2/zc jsem myslela se vztahuje v podstatě jen na leasingové společnosti pronajímající auto nad těch 15000000,- Co by šlo ještě? J.F.
Milá Jano F., bez problémů by to zaručeně bylo jen v tom případě, že Vám dá klient písemné potvrzení, že nebýt té večeře, tak Vám nedal utržit za to účto :-))
Jinak to záleží na Vašich přesvědčovacích schopnostech a na vstřícnosti kontrolorů... Sama bych si na to ale netroufla - snad jen v nějakých výjimečných případech ;-)
Děkuji Evo M., taky bych si na to netroufla, škoda, myšlenka to byla dobrá :-) Opravdu by mě zajímalo, jestli to někdo v nějakých případech používá v praxi, no, asi nám to sem psát nebude :-))) J.F.
Před časem o podobných případech psal daňový poradce Ing.Hovorka ve svých Daňových tipech. Pokud je máte někde po ruce, zkuste zalistovat. Leckteré tam uváděné tipy se mi zdají dost odvážné.... ale říká se, že odvážnému štěstí přeje :-) A pokud někdo umí argumentovat tak přesvědčivě jako Ing.Hovorka, tak to asi projde ;-)
Odkud jste vzala ty leasingové společnosti?
Toto ustanovení je od roku 2004 trochu svázáno (viz dřívější volnější znění). Týká se všech obecně nedaňových výdajů, které dokážu přímo přiřadit k určitému odběrateli - za předpokladu, že mám nějaký zisk. V ustanovení se hovoří o výdajích do výši příjmů (výnosů) - neaplikovat na pohledávky (!), současně je třeba uvažovat s už existujícími náklady (pořízení materiálu, zboží, mzdy, režie apod.).
Pokud pozvu obchodního partnera na večeři, či nějakou akci (průkazní povinnost na poplatníkovi - třeba mám z akce fotografie) - proč to hradit z čistého zisku? Toto se týká všech přiřaditelných nedaňových výdajů.
ZDP nám někdy poskytuje netušené možnosti - některé už řadu let. Musím však vědět, co činím a mít to podloženo propočty (důkazní povinnost). Běžně se aplikuje u výrazně ziskových firem, nejde o žádnou novinku.
Navštívit daňového poradce nemusí být až tak drahé, jak se na první pohled může zdát.
To Vám poradil ten "levný" daňový poradce? A kontrolu z finančáku už jste měli?
Neříkám, že když tam budete mít nějakou učtenku za večeři se svým obchodním patrnerem, že Vám to finančák hned doměří, ale domnívám se, že Váš výklad nemá opodstatnění v zákoně. Je velmi obtížné dokázat, že byste nějakou zakázku nedostali bez určitých reprezentativních výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 10. 2005 16:59
Dobrý den,jak je to s uplatněním výdajů na občerstvení?
Kdy a kolik lze dát do daň.nákladů? Šéf byl na obědě se zákazníky a donesl paragon a pak taky nakoupil pro nás zaměstnance vody a džusy............to také nelze uplatnit? A pak tedy DPH???
Děkuji za radu