Re: DPP a potvrzení o příjmech
Zkuste odkaz na ZDP § 38g Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob
odst.3) V daňovém přiznání poplatník uvede veškeré příjmy, které jsou předmětem daně, kromě příjmů od daně osvobozených, příjmů, z nichž je daň vybírána zvláštní sazbou daně, pokud nevyužije postup podle § 36 odst. 7 nebo 8. V daňovém přiznání poplatník rovněž uvede částku slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění podle § 35c a 35d. Jsou-li součástí zdanitelných příjmů též příjmy ze závislé činnosti, doloží je poplatník daně dokladem vystaveným podle § 38j odst. 3.
Tam se dočte onen zaměstnavatel, že když má povinnost podat DP, musí uvést všechny příjmy
a odkaz na § 38j Povinnosti plátců daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
odst.3) Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění. Kopii vystaveného dokladu plátce uschová.
a zkuste pohrozit FÚ, že si půjde paní stěžovat, možná to zabere.
Mockrát Vám děkuji!!! Pořád dokola omílám, že když uplatnila slevu na dani, tak to v DP být musí, ale pán, se kterým si mailuje, je nějaký dost natvrdlý... Do toho si připadám já jako magor, že to po ní vůbec chci, když ji ten pán sebevědomě pořád říká, že to nikam neuvádí! Tak snad to zabere, ještě jednou moc děkuji!
>>>
>>>>>>Mockrát Vám děkuji!!! Pořád dokola omílám, že když
>>>>>>uplatnila slevu na dani, tak to v DP být musí, ale
>>>>>>pán,
>>>>>>se kterým si mailuje, je nějaký dost natvrdlý... Do
>>>>>>toho si připadám já jako magor, že to po ní vůbec
>>>>>>chci,
>>>>>>když ji ten pán sebevědomě pořád říká, že to nikam
>>>>>>neuvádí! Tak snad to zabere, ještě jednou moc děkuji!
>>>>>
>>>>>i kdyby neměl povinnost podávat DP, tak na vyžádání
>>>>>je
>>>>>povinnost zaměstnavatele vydat, tak zdůrazněte i tuto
>>>>>povinnost
>>>>Sebevědomý a hloupý, to je těžká kombinace. Nebo -
>>>>kdoví jak pán vedl její výplaty. A ona teď do toho
>>>>něco
>>>>chce.
>>>
>>>Již jsem se ptala - má paní od zaměstnavatele
>>>výplatky?
>>
>>třeba ani výplatní lístky nedával, když je to "jen
>>DPP"
>No právě. Neregistroval, neevidoval, jak má teď
>stvořit potvrzení?
Taky už jsem nad tím zvažovala, jestli není zakopaný pes právě v tom. Na výplatní lístky se musím zeptat. Ty nám ale nijak nepomůžou? Jen se přesvědčíme, zda vše evidoval, jak měl.
Dle mého názoru by mohli pomoci
Na jejich základě bych uvedla příjem dle § 6 ZDP do DPFO, v textové příloze bych popsala, proč namísto Potvrzení o zdanitelných příjmech jsou přiloženy kopie výplatek. Přiložila bych kopii žádosti o vystavení Potvrzení, která byla předaná danému zaměstnavateli. A současně bych jako poplatník požádala správce daně, aby postupoval vůči zaměstnavateli dle Daňového řádu § 93 odst. 4)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 3. 2017 15:25
Dobrý den,
mám známé zpracovávat daňové přiznání, měla příjmy z podnikání a také příjmy z DPP, kde podepsala prohlášení, takže od ní vyžaduji od zaměstnavatele Potvrzení o zdanitelných příjmech (z té DPP), ale zaměstnavatel jí to nechce vydat, že tyto příjmy byly do limitu 10tis. Kč a tak je nikam neuvádí, ani do daňového přiznání. Prosím, o co se opřít nebo jak jej donutit, aby to vydal? Žádala o to už 2x a pokaždé ji tvrdí, že to OPRAVDU nepotřebuje a nikam neuvádí...
Mám pravdu, že to potřebuje, že ano?