Výdaje "paušálem".

• (neregistrovaný)

18. 10. 2005 21:06

Prosím o radu.Začínám podnikat a známá mi poradila uplatňovat výdaje paušálem. Jak to prosím prakticky udělat, kde co a jak nahlásit? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2005 21:35

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Výdaje "paušálem".
      Nemusíte nikomu nic hlásit. Uplatňovat výdaje paušálem je výhodné pro toho, kdo nepředpokládá vyšší výdaje (mimo sociální a zdravotní pojištění) než zákonem stanovených 25 %.
      Povinně musíte vést pouze evidenci příjmů, majetku a pohledávek. Mimo výdaje uplatněné % z příjmů si uplatníte jako výdaj zaplacené sociální a zdravotní pojištění. Při přechodu z uplatňování výdajů paušálem na uplatňování skutečných výdajů je nutné provést úpravy základu daně při zpracování daňového přiznání před zdaňovacím obdobím, ve kterém změníte způsob uplatňování výdajů. To je třeba vzít v úvahu, než se rozhodnete.

• 18. 10. 2005 22:28

Uplatňuji výdaje pušálem asi 5 let a nehodlám do budoucna uplatňovat skutečné výdaje. Jak mám vést evidenci majetku? Co je pro mě majetek, když mám jen dááávno odepsané PC?

• 19. 10. 2005 15:50

>>Prosím o radu.Začínám podnikat a známá mi poradila
      >>uplatňovat výdaje paušálem. Jak to prosím prakticky
      >>udělat, kde co a jak nahlásit? Děkuji.
      >Nemusíte nikomu nic hlásit. Uplatňovat výdaje paušálem
      >je výhodné pro toho, kdo nepředpokládá vyšší výdaje
      >(mimo sociální a zdravotní pojištění) než zákonem
      >stanovených 25 %.
      >Povinně musíte vést pouze evidenci příjmů, majetku a
      >pohledávek. Mimo výdaje uplatněné % z příjmů si
      >uplatníte jako výdaj zaplacené sociální a zdravotní
      >pojištění. Při přechodu z uplatňování výdajů paušálem na
      >uplatňování skutečných výdajů je nutné provést úpravy
      >základu daně při zpracování daňového přiznání před

Jak se to dělá, ta úprava základu daně při zpracování DP před
      obdobím... Děkuji za odpověď na poněkud asi blbou otázku, ale
      neumím si to představit, co mám a jak upravovat. děkuji..

>zdaňovacím obdobím, ve kterém změníte způsob uplatňování
      >výdajů. To je třeba vzít v úvahu, než se rozhodnete.

• 19. 10. 2005 17:02

Pokud se rozhodnete změnit způsob uplatňování výdajů paušálem a budete je chtít uplatňovat dle § 24 (povedete DE nebo začnete účtovat), pak v DP za rok předcházející této změně musíte upravit základ daně dle § 23 odst. 8 . Základ daně budete upravovat o nespotřebované zásoby, o výši pohledávek a zaplacených záloh. Pak je nutná i evidence zásob.
      Jelikož v paušálu jsou zahrnuty i odpisy, pak při změně uplatňování výdajů pokračujete v odpisování. Pokud by jste evidenci DHM nevedl a chtěl majetek používat k podnikání, pak pro jeho zařazení (pokud byl pořízen před více než jedním rokem mimo nemovitosti) budete muset stanovit reprodukční pořizovací cenu. Pokud by jste takový majetek nevložil do OM, pak nemůžete uplatnit výdaje (náklady) na jeho opravu, údržbu ani provoz - viz. § 25 odst. 1 bod u). Takže vést evidenci majetku nevyplývá přímo z § 7 odst. 10, ale může nastat situace, kdy tuto evidenci budete potřebovat. Může nastat situace, kdy se povinně stanete plátcem DPH (plátcem se nemusíte stát jenom překročením obratu, ale např. přijetím služby z EU nebo zahraničí dle ZDPH § 10 odst. 7, nebo zboží podléhající spotřební dani).

• 18. 10. 2005 22:32

Nehledě na to, že koukám do zákona o daních z příjmu a § 7 odst.10 mluví jen o evidenci příjmu a pohledávek. Proč tedy ještě majetek??

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).