Re: omylem uplatněna sleva na manželku
Pokud jste vyplatila přeplatky daně v rámci ročního zúčtování, musíte to opravit. FÚ Vám to jinak dodaní bez ohledu, kdo udělal chybu. Také se nám to stalo a zaplatila to firma, jelikož zaměstnanec v době kontroly u nás již nepracoval.
A z tohoto důvodu, děláme od té doby zaměstnancům raději daňové přiznání místo ročního zúčtování:)
Zaplatil to zaměstnavatel i když měl k dispozici prohlášení poplatníka, kde byla uvedena manželka bez vlastního příjmu + její prohlášení?
Stalo se nám to v roce 2014, kdy si zaměstnanec uplatnil manželku. Ale ona pobírala mateřskou a ta se započítává do příjmů. Nevím, kde si to FÚ ověřoval, každopádně nám to dodanili.
Také se mi stalo, že mi vyhodili daňový bonus na dítě ve společné domácnosti nesezdaných partnerů (měla jsem čestné prohlášení partnerky), jelikož zjistili, že partnerka má jiné trvalé bydliště než partner.
Paní Mirko............. většina zaměstnanců přijde do účtárny, že chce udělat zúčtování daní. Když jim ukážete příslušný řádek v prohlášení, tak jej podepíší. Z těch zaměstnanců, které firma zaměstnává, umí vyplnit prohlášení bez pomoci jen zaměstnanci účtárny......Takže když přijdou a mají nárok na daňové bonusy, odpočty na manželky, hypotéky a pod., žádný řádek k podpisu jim neukážeme, ale uděláme jim daňové přiznání. Ostatní, kteří nic podobného nemají, obdrží své přeplatky ve mzdách.
Paní Mirko, já tu kontrolu zažila. Také jsem nic kromě čestného prohlášení nesháněla. Přišli v lednu 2016 a kontrolovali 3 roky zpátky, zaměstnanec u nás již nepracoval a jelikož byl dělník ze Slovenska, tak jsme ho již nedohonili a dodanili to firmě. Já platila penále zaměstnavateli.
Co se týče čestných prohlášeních, tak jsem se letos poprvé setkala s tím, že FÚ v Plzni chtěl jako přílohu k DP potvrzení ze sociálky, že je manželka na rodičáku nikoli na mateřské. ČP jim prostě nestačilo.
Pokud tím paní Lence radíte, že RZD opravovat nemá, tak s Vaším názorem nesouhlasím. Zvlášť v situaci, že ona sama ví, že je špatně!
Více s k této záležitosti již vyjadřovat nebudu:)
Že je dnes možné všechno, tak o tom nepochybuji, ale přece když FÚ doměřil daň, tak musel zdůvodnit své rozhodnutí, tedy musel do zápisu napsat konkrétně, který § zákona o daních z příjmů byl porušen, můžete sem hodit právě to zdůvodnění? Myslím, že by to mohlo pomoci spoustě účetních, aby věděli, na kterém § se může FÚ "točit".
Ne, s tím problém nebyl, jelikož se zdržoval v ČR. Měl tady i hypotéku a uplatňovala jsem mu úroky - ty uznaly. Byla to stavební firma a zaměstnávali převážně cizince. Já v té společnosti již nepracuji, takže konkrétní ustanovení Vám neřeknu. Prostě manželka přelezla příjmy, protože měla místo rodičáku mateřskou. Dítě se narodilo v ČR. Nevím, kde si to ověřovali možná na sociálce. Kontrola probíhala na firmě. Vždy si sepsali nějaké lidi vč. rodných čísel a když přišli příště měli u nich poznámky. I přes čestné prohlášení manželky jsem to brala jako vlastní blbost, jelikož kdybych kontrolovala datum narození dítěte, tak by mě napadlo se alespoň zeptat.
Že může na kontrolním oddělení finančního úřadu pracovat trošku hloupěuší člověk, to jsem si jistá. Že se Vám to mohlo stát, to mohlo, jen píšu, že pochybuji o správnosti rozhodnutí finančního úřadu.
Na to zdůvodnění bych byla také velmi zvědavá a byla bych Vám vděčná za zveřejnění.
Děkuji.
Re: Finanční správa
Problém je podle mne v tom, že zaměstnanec něco napíše do prohlášení a mzdová nemá možnost, na rozdíl od FÚ, zjistit, že to není pravda. Nakonec on to podpisem prohlašuje a podepisuje i toto znění:
Jsem si vědom(-a) následků, kdyby toto prohlášení neodpovídalo pravdě a jsem si vědom(-a) toho, že rozdíl z nesprávně sražené zálohy
na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daňového zvýhodnění z mé viny bude v plné výši včetně příslušenství sražen z mé mzdy.
Dále jsem si vědom(-a), že rozdíl z nesprávně sražené daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daňového zvýhodnění z mé viny
bude v plné výši včetně příslušenství sražen z mé mzdy pouze na základě dohody s plátcem daně. V případě, že k dohodě s plátcem daně o sražení dlužné částky nedojde, bude vzniklý rozdíl na základě oznámení plátce daně správci daně vybrán přímo správcem daně.
Tak že jestli kontrola z FÚ v budoucnosti zjistí, že zaměstnanec lhal, tak jak to může vymáhat na zaměstnavateli?
Re: aplikace ZDP § 38i odst. 5) + 6)
>>>>Tak že jestli kontrola z FÚ v budoucnosti zjistí, že
>>>>zaměstnanec lhal, tak jak to může vymáhat na
>>>>zaměstnavateli?
>děvčata já vím, můj příspěvek směřoval k popisu
>situace nicku verun.ka
>"Také se nám to stalo a zaplatila to firma, jelikož
>zaměstnanec v době kontroly u nás již nepracoval"
Takže § 38i odst. 5) + 6) je jen pro případy, kdy zaměstnanec stále u firmy pracuje?
To sice ano, ale jak má zjistit, že zaměstnanec v prohlášení nenapsal pravdu, když svým podpisem prohlásil, že to pravda je? Uplatní slevu na manželku a ona ve skutečnosti překročí vlastní příjem, potvrdí společnou domácnost, ale ve skutečnosti ji nemá?
Právě že pouze FÚ si může ověřit ze zdrojů např. úřadu práce, jestli
poplatník splňuje společnou domácnost (je v dávkách vykázán jako člen spol. domácnosti) a pod.
Nebo viz nejnovější dotaz nahoře, že FÚ vyžaduje čestná prohlášení na něco, co v zákoně o daních z příjmu v § 38l není uvedeno mezi doklady, které zaměstnanec-poplatník má doložit, ale FÚ má možnost si ověřit na OSSZ, že byl v PN, na rozdíl od zaměstnavatele -plátce, který si i možná nechá na všechno psát čestná prohlášení (duplicitně s prohlášením poplatníka), ale ve finále to stejně může být jinak.
FÚ se v poslední době zaměřuje právě na zaměstnavatele. V pořádku, s tím problém nemám. Ale pokud najde chybu u zaměstnance-poplatníka a zaměstnavatel-plátce má podle zákona vše doložené, tak ať potom honí poplatníka a ne plátce.
A nebo ať se celé slavné prohlášení a slevy zruší a poplatník ať si podává daňové přiznání. Přece plátce nemůže nést odpovědnost za něco, co absolutně nemůže ze své pozice ovlivnit.
Není náhodou někde soudní rozhodnutí v podobných případech?
Nevím, jestli je to jenom můj dojem, ale připadá mi, že v poslední době se stát snaží přenášet co nejvíc odpovědnosti na všechny možné subjekty. Tady přenáší FÚ odpovědnost na zaměstnavatele -poplatníka, u podnikání na podnikatele viz host se v restauraci napije, venku něco vyvede a může za to podnikatel, město vybírá poplatky za zábor chodníku, jako majitel (třeba když si občan složí na pár dní stavební materiál, protože ho nemá kam dá), ale když si někdo na chodníku v zimě zlomí nohu, tak to už majitelem není a je to vina občana. a spousta dalších případů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2017 14:28
Dobrý den, prosím co dělat když si manžel uplatnil na čestné prohlášení manželky slevu na dani, i když manželka poté zjistila, že její příjem činil více jak 68.000,- Kč. Je to velký problém??
Děkuji za rychlé odpovědi