Re: účet 491
Ano soukromé vklady do pokladny měly být účtovány na 491 a také tam měla být účtována osobní spotřeba.
Nerozumím tomu: osobní spotřeba byla částečná.
426 tam patrně účtoval bývalý účetní dodatečné opravy v uzavřeném účetnictví.
>>>>>>Dobrý den, osvč vede účetnictví. Prosím o radu jak
>>>>>>naložit s některými účty. účet 491 - bývalý účetní
>>>>>>tam
>>>>>>dával asi veškeré neobjasněné příjmy, ale už oproti
>>>>>>tomu
>>>>>>žádný výdej. jak tento účet snížit? účet 426 má v
>>>>>>mínusu - jak naložit s tímto účtem?
>>>>>>
>>>>>Neobjasněnými příjmy myslíte co?
>>>>>Osobní spotřeba nebyla žádná?
>>>>>Z čeho tedy podnikatel žil?
>>>>>
>>>>>A co bylo účtováno na 426?
>>>>
>>>>příjmy - vklady do pokladny a také vklad na koupi
>>>>nemovitosti - částečný vklad. Osobní spotřeba byla
>>>>částečná.
>>>>426 - má zapsáno jako jiný výsledek hospodaření
>>>
>>>Ano soukromé vklady do pokladny měly být účtovány na
>>>491 a také tam měla být účtována osobní spotřeba.
>>>Nerozumím tomu: osobní spotřeba byla částečná.
>>>426 tam patrně účtoval bývalý účetní dodatečné opravy
>>>v uzavřeném účetnictví.
>>
>>osobní spotřeba nebyla tak velká jako vklady.
>>
>>ta 426 - pravděpodobně asi převodový můstek. Co tedy
>>s
>>těmi účty mám dělat?
>
>491 nechat
>426 převodový můstek čeho? - přecházel z DE na účetnictví - to jediné mě napadlo, jinak jsem nic nenašla, táhne se to již dlouho a tak daleko doklady nemám
Pokud by podnikatel dal písemný pokyn, asi bych jako účetní klidně přeúčtovala zůstatek 426 na 491. Když se na 491 převádí zůstatek 431, tak proč ne i ta 426?
A se zůstatkem 491 bych se netrápila. Myslím, že zrovna tento účet berňáku vadit nebude. Je to obdoba osobní spotřeby či osobních vkladů do podnikání v daňové evidenci.
ANo, také bych řekla, že se dá proúčtovat 426 na 491 ale nebyla jsem si odpovědí jistá, proto jsem to nechtěla psát......já bych si hlavu se 491 kde je osobní vklad 3 mil Kč hlavu dělala, FÚ může chtít prokázat ( na rozdíl od jistého ministra) kde k těm penězům přišel a jestli jsou řádně zdaněné....... takže by bylo dobré najít si bohatého strýčka ( jako jiný bývalý ministr)
Ale Vy jste v té době účetnictví nevedla. Pokud se podnikatel rozhodne koupit nemovitost, tak ho od toho úmyslu účetní stejně neodradí varováním, že by nemohl prokázat, kde ty peníze vzal :-) Spíš jí řekne, ať se nestará, že je to jeho věc. Na účetní je, aby správně zaúčtovala to, k čemu dostane doklady. Samozřejmě je správné slušně upozornit a zeptat se, ale když to dotyčný nechce/nechtěl řešit, tak si s tím nedělejte hlavu ani Vy. (Určitě mu na to někdo půjčil bezúročnou půjčku s 30 letou splatností nebo měl příjmy - samozřejmě řádně zdaněné - o nichž Vy nevíte :-)) Přece jste tím nechtěla naznačit něco jiného.
Však víte, jak to říká pan Smrtka ve skvělé hře Vizionář: "My nesmíme ani naznačovat..." :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 3. 2017 18:23
Dobrý den, osvč vede účetnictví. Prosím o radu jak naložit s některými účty. účet 491 - bývalý účetní tam dával asi veškeré neobjasněné příjmy, ale už oproti tomu žádný výdej. jak tento účet snížit? účet 426 má v mínusu - jak naložit s tímto účtem?