Re: cenné papíry a jejich reálná hodnota
Máte pravdu, vidím to tam..:o)
Asi to má být pro zjednodušení účtování té mikro jednotky.
Ale je mi to teda proti srsti. Vůbec nebudete mít v účetnictví aktuální ceny...
Paní Mirko, moc Vám děkuji za odezvu. Jak popisuji výše, jak jsem to dělala, tak to bylo v pořádku?
A co teď s tím? Mám to nechat na hodnotě k 31/12/2015? To se bude účetní stav lišit s výpisem. Jak to mám zinventarizovat? Ach jo, nejraději bych to proúčtovala jako loni.....
Rozdíly jsem ale účtovala do nákladů (výnosů), což už nyní asi nemohu, že?
Jsem z toho "zamotaná".....
děkuji
Paní Mirko, nevím, jak moc se o to zajímáte Vy, ale uvítám s vámi diskuzi, moc mi to pomůže. V přechodných ustanoveních jsem našla:
"5. Účetní jednotky, které ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona jsou mikro účetními jednotkami s výjimkou obchodníků s cennými papíry, poboček zahraničních obchodníků s cennými papíry, platebních institucí, poboček zahraničních platebních institucí, institucí elektronických peněz, poboček zahraničních institucí elektronických peněz, společností a fondů podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech a fondů podle zákona upravujícího důchodové spoření nebo doplňkové penzijní spoření, a přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona používaly oceňování majetku reálnou hodnotou podle § 27 zákona č. 563/1991 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, pokračují v účtování a vykazování majetku oceňovaného reálnou hodnotou podle zákona č. 563/1991 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, až do vyřazení tohoto majetku."
Tzn., že viz výše popsané přecenění provedu i k 31/12/2016.
A ráda bych Vás poprosila, zda je to takto správně? Bohužel cena šla dolů, tudíž přecenění je v nákladech. Jsou tyto náklady daňově?
Děkuji moc za odezvu
Podle toho přechodného ustanovení budete tedy postupovat jako dosud, tedy přeceníte ke konci roku podle toho, jako má CP reálnou hodnotu ....a až kdybyste v budoucnu koupili nový CP, tak ten již přeceňovat nebudete.... Promiňte, vzhledem k datu nemám víc času se tomu věnovat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 3. 2017 11:11
Dobrý den, jsme mikro úč.jednotka, s.r.o. a moc prosím o radu.
Máme nakoupené cenné papíry již v předešlých letech. Byly určené k obchodování, ale bohužel jejich cena šla hodně dolů, tak se neprodaly. Stále je evidujeme. Vždy k 31/12 jsem je přecenila dle výpisu na aktuální cenu na bude a přepočetla jsem je aktuálním kurzem, tak, aby se mi stav na účtu rovnal s výpisem k 31/12. Myslela jsem si, že je tímto přeceňuji na reálnou hodnotu.
Nyní čtu, že mikro úč.j. nebudou cenné papíry oceňovat na reálnou hodnotu. Nyní mám výpis k 31.12.2016 v Kč, který je rozdílný se stavem na účtu. Co s tím? Nemám už o tom účtovat? V inventuře by mi sedělo počet kusů, ale cena již ne? Jsem z toho opravdu zmatená a nevím, co s tím....
Mockrát děkuji i za tip do diskuze.