Kurs pri zaplaceni zahr.fa pro paní Aňu

• (neregistrovaný)

19. 10. 2005 16:38

Prosím jaký kurs při zaplacení zahr.

>Dobrý den, nevím si rady jaký použít kurs při
    >zaplacení zahraniční faktury. Dám příklad. Dostali jsme
    >zahranicni fakturu, kde datum vystaveni je 9.9. (podle
    >tohoto datumu jsme to zadala do učetnictví podle kursu
    >ČNB), jelikož jsme to zboží potřebovali okamžitě. Sedl náš
    >člověk do auta a dojel si pro zboží přímo k dodavateli
    >do německa. Dostal zálohu ve výši 1.180,- Euro dne
    >12.9 Vyměnili jsme v bance. Takže záloha je s kursem
    >12.9. podle kursu ČNB. Zboží vyzvedl a zaplatil 14.9. a
    >vyučtování pracovní cesty provedl 16.9. Nevim si rady
    >jaký kurs použít při zaplacení zahraniční faktury. Kurs
    >podle ČNB ze dne stanovení zálohy 12.9. nebo podle
    >skutečného zaplacení 14.9. A pak samozřejmě vypočtu
    >kursový rozdíl mezi datumy 9.9. obdržení faktury podle ČNB
    >a zaplacením 12. nebo 14.9. podle kursu ČNB??? Děkuji
    >všem za pomoc. Zboží stálo 1.173,- EURO, takže jsme
    >cesťák zaměstnanci dopláceli v Kč a pozžili jsme kurs
    >dne stanovení zálohy dne 12.9. Toto je doufam dobře.
    >Opravdu moc děkuji!!!

Já bych v tomto případě(jelikož se nejedná o zjedn. doklad, ale dost velkou fa), použila pro vyúčtování nároku stravného= 12.9. a pro úhradu faktury (doklad o úhradě je jasný ) = 14.9.

Jen nechápu - 1. fa jste dostali poštou s datem 9.9. (tu jste nejspíš samostatně uhradili), potom jel Váš pracovník - dovezl "další" zboží s další fakturou a ta byla ze dne ??? - asi ze 14.9.???

Jedna se jen o jednu fakturu, ktera prisla 9.9. ale potrebovali jsme zbozi rychle, tim padem sedl clovek do auta dojel pro zbozi (aby se neposilalo postou) a pri prevzeti zbozi tuto fakturu take zaplatil. Proto jsem nevedela jakym kursem zauctovat zaplaceni faktury, kdyz zamestnanec dostal zalohu 12.9., ale s tema penezma zaplail fakturu z 9.9. az 14.9. Nevedela jsem, zda nepouzit kurs datumu vystani na sluzebni cestu a poskytnuti zalohy na uhradu faktury. Dekuji moc za odpoved, snad jsem to vysvetlila ted lepe. Jeste jednou Vam dekuji za odpoved!! Mam v tom uz totiz trochu zmatek, asi to moc prekombinovavam...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2005 17:12

Aňa (neregistrovaný)

Re: Kurs pri zaplaceni zahr.fa pro paní
      Aha, tak je to, ale zůstala bych u toho, co jsem už napsala - vyúčtování stravného - cesťáku kurzem stanovení zálohy = 12.9 a úhradu faktury bych opravdu dala správné datum úhrady = kurz ze 14.9.
      (Už proto, že v zákoně o cest. náhradách -Společná,přechodná a závěr.ustanovení) § 21/2) ..Pro určení korunové hodnoty stravného a částky stravného v dohodnuté měně se použijí kurzy deviz.trhu platné v den určení výše zálohy.
      Jasně se zde píše o přepočtu pouze pro nároku stravného a úhrada faktury s tím kurzem podle mne tedy nesouvisí.
      :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).