Re: Proč je to tak?
Představte si to, jak to bylo dříve (nyní jen u dovozu), kdy celní úřad vyměřil DPH a Vy jste ho museli zaplatit, ale pak jste si ho mohli nárokovat v rámci přiznání DPH. Nyní je to obdobné, akorát zde už v tomto případě nevyměřuje DPH celní úřad, ale Vy sami v rámci přiznání DPH. Takže nejdříve ho vyměříte v ř. 220 a pak si jej znárokujete v ř. 320.
U fakturace v Česku dodavatel fakturuje - odvede na výstupu, odběratel přijme fakturu - uplatní na vstupu (+ -).
Odběratel tuto daň vlastně uhradní dodavateli a nárokuje od státu.(+ - )
No a u pořízení zboží, nebo dovozu zboží odběratel musí odvést na výstupu, ale nikdo by mu to neuhradil - nikdo nemohl nárokovat od státu, tak to provede všechno odběratel v daň. přiznání.(+ -)
Pokud by jste to měli jen na ř.220 tak si to budete nárokovat,což nelze,bo jste to nakoupili bez DPH.Tudíž na ř.320 se to tímto "vynuluje".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 10. 2005 8:56
Jsem začátečník a potřebovala bych vysvětlit toto :
když mám pořízení zboží z EU, tj. ř.220 základ + DPH, mám to taky uvedeno na ř.320, můžete mi vysvětlit, proč je to tak? díky