Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 4. 2017 11:12
Dobrý den, moc prosím o radu, už nevím, kam se obrátit, abych měla jasno a ujistila se, že faktury vystavujeme správně. Tady jste mi vždy poradili..Jsme menší firma čistící kanalizace (15%) a provádění TV monitoringů (21%). O co mi jde. Máme pevné sazby za výše uvedené dvě činnosti, ale jak s účtováním "jízdného"?
Nejsme autodopravci, tudíž nemohu dopravu na místo zakázky jako takovou fakturovat stále 21%, ale samozřejmě na místo se musíme ke klientovi s technikou nějak dostat.
Jde mi o to, že třeba jedeme pouze čistit kanalizaci, což je v sazbě 15% DPH, takže ujeté km napíši do faktury v 15%DPH, což beru jako vedlejší související produkt (výdaj) k tomu čištění.
Naopak zase když jedeme pouze dělat monitoring (21%DPH), takže i cestu jako druhou položku uvádím ve 21%.
Ale teď řeším to, že jsou situace, kdy na jedné zakázce čistíme i monitorujeme a jsme jedním vozidlem, které má vybavení pro obě činnosti.
A tady narážím na problém.
Pochopila jsem správně, že cestovné uvádím na fa v té sazbě DPH, která práce na té konkrétní zakázce převažuje, již zmíněný vedlejší související výdaj? Např. hodinu čistíme (15%), 4 hodiny monitoring (21%), takže i cestovné dám ve 21%??? Pokud je to naopak, tak kilometry dávám do 15%.
Hledala jsem různě na internetu, pročetla rady, diskuze, ale na moji otázku jsem odpověď nenašla.
Možná se v tom moc zahrabávám, ale není potom divné, že jednou fakturuji klientovi za cestu 21%, jednou tomu samému v 15% (podle prováděných prací), přijde mi to zmatené, ale myslím, že to dělám správně.
Ujistí mě někdo k mému klidu, nebo vyvrátí a poradí, jak je to správně???
Děkuji moc za rady.