Nepřednostní exekuce a výživné

• (neregistrovaný)

11. 4. 2017 8:09

Dobrý den, mám zaměstnance, který má v prvním pořadí nepřednostní exekuci a druhou přednostní - výživné. Počet vyživovaných osob 2 děti, na které je přidělené výživné. Čistá mzda je 11739kč. Vypočetla jsem si u výživného minimální nezabavitelnou částku 6155Kč a srážka mi vyšla 1861kč, u nepřednostní pohledávky, jsem už počítala se dvěma dětmi a minimální nezabavitelná částka mi vyšla 9232Kč a srážka 836Kč. můžete mi prosím zkontrolovat, jestli jsem pochopila správný postup výpočtu.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2017 9:03

Líba (neregistrovaný)

Re: Nepřednostní exekuce a výživné
      Základní nezabavitelná částka je jenom jedna pro všechny exekuce.

1861 pošlete na výživné
      1861 na první exekuci v pořadí
      8017 vyplatit zaměstnanci

• 12. 4. 2017 9:07

martina88 (neregistrovaný)

Děkuji Vám za odpověď. Stejný dotaz jsem zadala na exekutorskou komoru, a paní mi odpověděla: Srážka na nepřednostní pohledávku tak bude 1861,-Kč a na přednostní až 3722,-Kč dle ust. § 279 o.s.ř protože na přednostní pohledávky, kterými jsou dle ust. §279 odst. 2 písm. a) o.s.ř. pohledávky výživného se dle §279 odst. 1 srážejí dvě třetiny.
      No nic, jdu nastudovat zákony :(

• 12. 4. 2017 9:46

Líba (neregistrovaný)

Paní měla do jisté míry pravdu. Kdyby měl jenom přednostní, tak srazíte 2 třetiny, kdyby měl jenom nepřednostní, tak srazíte 1 třetinu. Tak, jak to vysvětila vám, byste měla srazit 3 třetiny a zaměstnanci by žádná nezbyla.

Je to § 280 OSŘ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).