Zákonné pojištění zaměstnavatele zpětně?

• (neregistrovaný)

11. 4. 2017 9:56

Dobrý den,
    nedávno jsme s hrůzou zjistili, že asi rok a 3 měsíce neplatíme zákonné pojištění, i když jsme tuto povinnost měli. Neporadil by prosím někdo, co teď s tím? Máme se přihlásit nějak zpětně nebo aspoň od letošního roku a zaplatit 1q a zároveň 2q? Prac. úraz jsme naštěstí neměli. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2017 15:04

.. (neregistrovaný)

Re: Zákonné pojištění zaměstnavatele zpě
      Určitě ano, ale tohle je na rozhodnutí jednatele či jiné odpovědné osoby dané společnosti. Zjistit zda je vůbec firma přihlášena, o jak vysoké pojištění se jedná, o jak vysoké navýšení pojištění se jedná (procenta víme, spíš jde o částku) atd. Spočítat, zjistit co firmu čeká když bude mít nějaký zaměstnanec pracovní úraz či nemoc z povolání a pojištění nebude doplaceno, udělat alternativy a předložit jednateli k rozhodnutí.

• 12. 4. 2017 8:57

paja.1 (neregistrovaný)

Děkuji Vám moc, firma není právě ani přihlášená, až před rokem a 3 měsíci byl uzavřen HPP s 1. zaměstnancem, předtím žádní nebyli. Takže by teď bylo asi nejlepší vzít vždy hrubou mzdu za každé q a dopočítat, kolik se mělo zaplatit za ten rok zpátky? V případě, že by nebylo doplaceno, jestli uvažuji správně by v případě prac. úrazu musela proplatit bolestné a ušlý výdělek zaměstnanci firma. Zkusím tedy spočítat, co by hrozilo, ale moc si s tím nevím rady. Ještě jednou děkuji.

• 12. 4. 2017 9:25

jko (neregistrovaný)

Hlavně všechno rychle doplaťte (počítač vám určitě zákonné spočítá). Pokud nemáte pracovní úraz, nic se neděje, nikdo nekontroluje, ale jakmile byste se ozvali s pracovním úrazem, vše by vám dopočítali i se sankcí. Nám se to nadávno stalo, a jejich úroky - zvýšené pojistné - jeu děsivé - 10% dlužné částky za každý započatý měsíc, no přijde mi to jak lichva.
      Požádali jsme o upuštění vymáhání "zvýšeného pojistného", tak částečně vyhoví.

• 12. 4. 2017 12:37

paja.1 (neregistrovaný)

Děkuji Vaše odpověď mi moc pomohla. Zkusím dopočítat přes program a radši ještě odkontrolovat ručně. To jejich zvýšené pojistné o 10 % mě taky zaskočilo, v této firmě to nebude naštěstí zase až taková částka, byl jen 1 zaměstnanec a měl poměrně nízkou HM, ale neumím si to představit ve firmě třeba s 10 zaměstnanci se základem kolem 25 tis. a teď to doplácet. Tak děkuji, přeji pěkný den a jdu to co nejrychleji vyřešit.

• 12. 4. 2017 12:45

jko (neregistrovaný)

Asi tak. Je to nějak moje bolest, občas to prošvihnu. Taky neuhlídám u všech přesně. Nic nepočítejte, to se nedopočtete,
      program ve mzdách to udělá, při jednom zaměstnanci bych z toho neměla obavy. Nastavit správné promile. Doplaťte a hlavně hlídejte další čtvrtletí. Chci říct, občas nezapomenout :-)(mám víc firem...). Taky přeji hezký den !

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).