Re: Zákonné pojištění zaměstnavatele zpě
Určitě ano, ale tohle je na rozhodnutí jednatele či jiné odpovědné osoby dané společnosti. Zjistit zda je vůbec firma přihlášena, o jak vysoké pojištění se jedná, o jak vysoké navýšení pojištění se jedná (procenta víme, spíš jde o částku) atd. Spočítat, zjistit co firmu čeká když bude mít nějaký zaměstnanec pracovní úraz či nemoc z povolání a pojištění nebude doplaceno, udělat alternativy a předložit jednateli k rozhodnutí.
Děkuji Vám moc, firma není právě ani přihlášená, až před rokem a 3 měsíci byl uzavřen HPP s 1. zaměstnancem, předtím žádní nebyli. Takže by teď bylo asi nejlepší vzít vždy hrubou mzdu za každé q a dopočítat, kolik se mělo zaplatit za ten rok zpátky? V případě, že by nebylo doplaceno, jestli uvažuji správně by v případě prac. úrazu musela proplatit bolestné a ušlý výdělek zaměstnanci firma. Zkusím tedy spočítat, co by hrozilo, ale moc si s tím nevím rady. Ještě jednou děkuji.
Hlavně všechno rychle doplaťte (počítač vám určitě zákonné spočítá). Pokud nemáte pracovní úraz, nic se neděje, nikdo nekontroluje, ale jakmile byste se ozvali s pracovním úrazem, vše by vám dopočítali i se sankcí. Nám se to nadávno stalo, a jejich úroky - zvýšené pojistné - jeu děsivé - 10% dlužné částky za každý započatý měsíc, no přijde mi to jak lichva.
Požádali jsme o upuštění vymáhání "zvýšeného pojistného", tak částečně vyhoví.
Děkuji Vaše odpověď mi moc pomohla. Zkusím dopočítat přes program a radši ještě odkontrolovat ručně. To jejich zvýšené pojistné o 10 % mě taky zaskočilo, v této firmě to nebude naštěstí zase až taková částka, byl jen 1 zaměstnanec a měl poměrně nízkou HM, ale neumím si to představit ve firmě třeba s 10 zaměstnanci se základem kolem 25 tis. a teď to doplácet. Tak děkuji, přeji pěkný den a jdu to co nejrychleji vyřešit.
Asi tak. Je to nějak moje bolest, občas to prošvihnu. Taky neuhlídám u všech přesně. Nic nepočítejte, to se nedopočtete,
program ve mzdách to udělá, při jednom zaměstnanci bych z toho neměla obavy. Nastavit správné promile. Doplaťte a hlavně hlídejte další čtvrtletí. Chci říct, občas nezapomenout :-)(mám víc firem...). Taky přeji hezký den !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 4. 2017 9:56
Dobrý den,
nedávno jsme s hrůzou zjistili, že asi rok a 3 měsíce neplatíme zákonné pojištění, i když jsme tuto povinnost měli. Neporadil by prosím někdo, co teď s tím? Máme se přihlásit nějak zpětně nebo aspoň od letošního roku a zaplatit 1q a zároveň 2q? Prac. úraz jsme naštěstí neměli. Děkuji