Re: propustá chyba DPFO
Jde o přílohu č.1- převedení příjmů a výdajů na spolupracující osobu. Manžel OSVČ - výdaje paušálem v %, omezeny stropem. Já spolupracující osoba. Při dodat. přizn. došlo ke změně přijmů a výdajů a já nechala částku na svém přiznání stejnou - jen došlo ke změně procent převodu - konkrétně 11%. Akorát, že výdaje na mém přiznání neodpovídají 11 % z manželových výdajů. Takto mě to daňový portál pustil s propustnou chybou.....
Prostě jsem to riskla, protože jsem nechtěla ještě předělávat své DPFO,OSSZ a zdravotní.....no a teď po měsíci, když už jsem vše poslala, tak se ozvali....
To znamená, že po opravě manželova přiznání nesouhlasí rozdělení příjmů a výdajů na vás, jako spolupracující osobu, nebo to chápu špatně?
To sedí.Jsou vykázány (a zdaněny) všechny příjmy-výd. z manželovy činnosti.
Tzn. skutečný "zisk" je rozdělen mezi manželovo a mé přiznání.
Jen převedený příjem ... 11 % Kč XXX
převedený výdaj ..... 11 % Kč YYY(ale částka neodpovídá 11 % z manželových výdajů)
Je to složité na vysvětlení....vlastně, když má výdaj 80% omezený stropem, tak mu ve skutečnosti ten výdaj vyjde třeba 75 %..... no a pak jsem poměrem převedla výdaj na mě (měla jsem to už v řádném přiznání a tam to prošlo).
Jenom jde o to přerozdělení, daň je stejná, jakoby nepřerozděloval.
Děkuji
Ano, ale tohle se asi tazatelka snaží obejít.
Změní se mi příjmy a výdaje - mám jiný rozdíl ke zdanění - tím se mi změní i rozdělení na spolupracující osobu.
Doplatky na daních, SP, ZP můžou, ale nemusí být, záleží na výši a dalších okolnostech.
Pokud se změnily příjmy, ke kterým byly zastropované výdaje, tak už to na žádné procento nenapasuje (aby nemusela předělávat i spolupracující osobu).
Ano,podle zákona má být podíl na příjmech a výdajích stejný.
Takže rozdíl, že výdaje nedělají 80% příjmů (kvůli stropu) má zůstat u manžela.
Já to s tím špatným poměrem /bylo to 9% v příjmech a výdajích, ale částka výdajů byla 80% příjmů- tzn. né 9% manželových výdajů/
měla už v řádném přiznání a prošlo mi to.
Teď u dodatečného to neprošlo, je tam jiná paní.
Jen mě zaráží, že portálem to projde - přípustná chyba - a u paní ne....
Děkuji za odpovědi a přeji hezké Velikonoce !
Ještě tedy dodávám,
mají nám vracet. Udělala jsem dodatečné DPFO, čekala téměř měsíc.
Nikdo se neozýval, takže jsem podala opravné OSSZ, zdravotní za manžela a dodatečné DPFO moje jen na procenta převedené částky.....no a teď volá paní z FÚ.
Všechno špatně, znovu + moje.
Je to papírová válka
Zkuste úplně zapomenout na to, že má manžel výdaje % z příjmů.
Vemte jeho příjmy a výdaje (ty, co skutečně může uplatnit, i když to není stanovené procento, kvůli stopu). Tyto 2 čísla pak rozdělujete.
Žádné procenta výdajů z příjmů už nikde nekontrolujete, nepočítáte.
Přesně se řiďte řádky v příloze č. 1 přiznání. rozdělujete číslo z ř. 101 a 102 poměrem, který si zvolíte (obě čísla stejně).
Takto nebylo vypočteno řádné?
Převedené příjmy xxx, z toho vykázány převedené výdaje 80%, což neodpovídá 9% z manželových výdajů.
Mě šlo hlavně o to, jestli někdo nemá zkušenost, zda je povinnost dávat nové podání, když mi prošlo s propustnou chybou a ještě k tomu na telefonát z FÚ, který ani nechce dát oficiální výzvu.
ještě jednou děkuji za všechny odpovědi.
>>>Ano mám, ale propustně špatně.
>>>
>>
>>Váže tato hláška opravdu k tomu, že máte špatně
>>přerozdělené příjmy a výdaje?
>>Portál přece nemůže vědět, kolik na Vás manžel
>>přerozdělil. Bere každé přiznání zvlášť.
>
>Může, tato informace se tam uvádí.
>
>Já ještě jednou moc děkuji, ale bohužel, už musím
>odejít, takže nebudu dále reagovat.
>propustná chyba znamená pouze to, že i s ní můžete přiznání podat přes EPO- nastaveno IT pracovníky- pokud je to ovšem z pohledu FÚ chyba, která má vliv na vaši nebo manželovu daňovou povinnost, máte ho špatně a je nutno ho opravit, i vše co navazuje, bez ohledu na "rychlost" zpracování FS
Myslím si, že i při při podání, pokud portál hlásí chybu, je tam i hláška, že i když jde o chybu propustnou, může vést k zahájení postupu k odstranění pochybností.
Kromě toho pokud bylo na dodatečném přiznání datum, kdy byly zjištěny důvody např. únorové, pak do konce března můžete podat dodatečné opravné, takže FÚ s přiznáním začíná pracovat až po lhůtě pro podání, tedy v dubnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 4. 2017 9:02
Dobrý den,
prosím zda někdo máte zkušenost nebo víte, jak zareagovat.
Podala jsem dodat. daň. přizn. DPFO za 2015 a měla jsem tam propustnou chybu.
Volala mi paní z FÚ, že to takto nemůžu nechat a musím podat nové přiznání. Zajímalo by mě, zda je to opravdu nutné, když mě daňový portál pustil - na co tam potom jsou tyto hlášky (propustná chyba)?
Paní byla celkem arogantní, že jí musím ještě dopoledne zavolat, což není v mých silách. Také už mám návazně podané opravné na OSSZ a zdravot. pojišťovnu, takže bych se tomu novému podání ráda vyhnula.
Ještě mě na tom celkem pohoršuje, že to přiznání jsem tam podala před měsícem a teprve teď ho můžou zadávat do systému.......
Děkuji předem za odpovědi.