Re: Uplatnění odpočtu na manželku
Požádejte zaměstnavatele o ,,potvrzení o zdanitelných příjmech,, a podejte daňové přiznání. Sleva na manželku (pokud jste byli manželé celý rok 2016) činí 24 840,-Kč. Neznamená však, že celá sleva se vám vrátí, vrátí se vám do neuplatněné výše zaplacené daně. Musíte zkusit propočítat.
Ano, můžete nyní podat Přiznání k dani z příjmů FO za rok 2016.
Pokud jste neměl povinnost podat DP, tak nedostanete žádnou sankci.
Nelze odpovědět, jak vysoký budete mít přeplatek na dani. Nevíme, jak vysoké daně jste odvedl a jaké bylo vyúčtování daně u zaměstnavatele. Obdržel jste v přeplatku z ročního zúčtování daňový bonus na děti? Pokud ano, tak již na slevu na manželku nedosáhnete.
Požádejte svého zaměstnavatele o vystavení POTVRZENÍ o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění, budete ho potřebovat jako přílohu k DP
Tak jsem dostal od mzdovky potrvzení. Po celý rok jsem uplatňoval dvě děti na slevu na dani. V potvrzení o příjmech je napsáno: "Doplatek ze zúčtování ve výši 1234 byl vrácen poplatníkovi. Z toho činí přeplatek na dani po slevě 1234. Z toho činí doplatek na daňovém bonusu 0,- Kč. Takže bych mohl mít nárok ještě na odpočet na manželku? Svoji jsme už přes deset let.
děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 4. 2017 13:40
Dobrý den,
u zaměstnavatele mi bylo provedeno roční zúčtování s vrácením daně, ale zapomněl jsem do prohlášení uvést, že chci uplatnit slevu na manželku na rodičovském příspěvku. Můžu si podat daňové přiznání a tam slevu na manželku uvést? Případně jaký je termín pro podání přiznání, když jsem tuto skutečnost zjistil až ve výplatě za březen, kde mám přeplatek z ročního zúčtování? Pochopil jsem od mzdovky, že bych si přiznání podat mohl. Kolik mi FÚ vrátí, když manželka byla celý rok na rodičáku?
děkuji za odpověď