Uplatnění odpočtu na manželku

• (neregistrovaný)

13. 4. 2017 13:40

Dobrý den,
    u zaměstnavatele mi bylo provedeno roční zúčtování s vrácením daně, ale zapomněl jsem do prohlášení uvést, že chci uplatnit slevu na manželku na rodičovském příspěvku. Můžu si podat daňové přiznání a tam slevu na manželku uvést? Případně jaký je termín pro podání přiznání, když jsem tuto skutečnost zjistil až ve výplatě za březen, kde mám přeplatek z ročního zúčtování? Pochopil jsem od mzdovky, že bych si přiznání podat mohl. Kolik mi FÚ vrátí, když manželka byla celý rok na rodičáku?
    děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 4. 2017 13:47

jasná. (neregistrovaný)

Re: Uplatnění odpočtu na manželku
      Požádejte zaměstnavatele o ,,potvrzení o zdanitelných příjmech,, a podejte daňové přiznání. Sleva na manželku (pokud jste byli manželé celý rok 2016) činí 24 840,-Kč. Neznamená však, že celá sleva se vám vrátí, vrátí se vám do neuplatněné výše zaplacené daně. Musíte zkusit propočítat.

• 13. 4. 2017 13:48

.. (neregistrovaný)

Ano, můžete nyní podat Přiznání k dani z příjmů FO za rok 2016.
      Pokud jste neměl povinnost podat DP, tak nedostanete žádnou sankci.
      Nelze odpovědět, jak vysoký budete mít přeplatek na dani. Nevíme, jak vysoké daně jste odvedl a jaké bylo vyúčtování daně u zaměstnavatele. Obdržel jste v přeplatku z ročního zúčtování daňový bonus na děti? Pokud ano, tak již na slevu na manželku nedosáhnete.
      Požádejte svého zaměstnavatele o vystavení POTVRZENÍ o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění, budete ho potřebovat jako přílohu k DP

• 13. 4. 2017 14:45

biker (neregistrovaný)

Tak jsem dostal od mzdovky potrvzení. Po celý rok jsem uplatňoval dvě děti na slevu na dani. V potvrzení o příjmech je napsáno: "Doplatek ze zúčtování ve výši 1234 byl vrácen poplatníkovi. Z toho činí přeplatek na dani po slevě 1234. Z toho činí doplatek na daňovém bonusu 0,- Kč. Takže bych mohl mít nárok ještě na odpočet na manželku? Svoji jsme už přes deset let.
      děkuji

• 13. 4. 2017 16:22

katka2 (neregistrovaný)

Pořád málo čísel. Platil jste nějaké daně? Nestyďte se a hoďte sem všechny čísla z potvrzení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).