Re: Money - DE platba SP, ZP
Moc Vám děkuji za radu, vytvořím si tedy závazek. A na celý rok jej vytváříte nějak v jednom - nebo na každý měsíc zvlášť nový závazek?
- ještě mám jednu nesrovnalost - v papírech od ossz máme uvedený konstantní symbol 0379, ale dala bych 7618, nebo je to jedno?
Ještě jednou Vám moc děkuji, přeji hezký den
Zadávám závazky měsíčně
K.s. bych uvedla stejný, jak je uvedený v dokladech od OSSZ
>>>Doporučuji evidovat jako závazek, budete mít na konci
>>>roku lepší přehled o tom, kam bylo kolik zaplaceno.
>>>Na
>>>začátku roku vystavím ZAV s předpisem záloh na celý
>>>rok a pak měsíčně zadávám úhradu.
>>
>>Moc Vám děkuji za radu, vytvořím si tedy závazek. A
>>na
>>celý rok jej vytváříte nějak v jednom - nebo na každý
>>měsíc zvlášť nový závazek?
>>- ještě mám jednu nesrovnalost - v papírech od ossz
>>máme uvedený konstantní symbol 0379, ale dala bych
>>7618,
>>nebo je to jedno?
>>Ještě jednou Vám moc děkuji, přeji hezký den
>
>Zadávám závazky měsíčně
>K.s. bych uvedla stejný, jak je uvedený v dokladech od
>OSSZ
>
>Moc děkuji, jdu na to :)
>
>
Skoro bych řekla, že zadávat u takových předpisů plateb, závazky měsíčně je zbytečné, naopak si zbytečně přiděláváte práci, platbu můžete zadat rovnou jako platbu SP z účtu a ne se ještě patlat s vytvořením závazku. Ale každému vyhovuje něco jiného. Zadám ZAV na předpis záloh např. SP na celý rok, v položkách závazku pak jednotlivé měsíce s předepsanou měs. platbou, mám jeden závazek se sumou celkového předpisu záloh na SP a měsíčně pak už zadávám jen úhrady. Další závazek na předpis záloh ZP ...atd.
Takhle evidují dluhy, jak jsem zjistila, v účetnictví OSVČ některé rychlokvašky z rekvalifikančních kurzů např. Úřadu práce. Nebo zaměstnanci účetních firem, kterým je přehledná evidence či správné účetnictví klientů v podstatě jedno.
A pak se diví, že kontrolou a případným dohledáváním plateb stráví více času, než těch pět minut, co by se strávilo zaevidováním předpisu záloh SP a ZP
No myslím, že to by stačilo, nehodlám se s vámi dohadovat "kdo dál a výš", navíc dokážete posoudit něco co jste ani neviděla, klobouk dolů před vámi. Slečna, která dotaz zadávala si určitě sama vybere, co jí vyhovuje víc a co pro ní bude přehlednější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 4. 2017 21:06
Dobrý den, omlouvám se za hloupý dotaz. Jsem začátečník.. poprvé mám hradit zálohu na SP a ZP, vedu daňovou evidenci v Money.
Chtěla jsem se zeptat jak mám účtovat zálohy (a také doplatek za minulý rok - 1. rok podnikání). Můžu v bance zaevidovat výdaj s předkontací 142; 143 nebo musím evidovat jako závazek? Nic jsem přes závazky ještě neevidovala, ale na stránkách Money je psáno, že zálohy evidují takto. Tak jsem z toho zmatená. Budu Vám vděčná za každou radu. Děkuji a přeji hezký večer