Re: rodičovský příspěvek a nástup do prá
Zaměstnankyně může pracovat a současně pobírat rodičovský příspěvek.
Nebo může čerpat rodičovskou dovolenou a přitom nepobírat rodičovský příspěvek.
Nemůže ale pracovat pro stejného zaměstnavatele na pozici uklízečky číslo dvě a současně čerpat rodičovskou dovolenou z pozice uklízečky číslo jedna.
Vy si to trošku pletete. Pokud máte u zaměstnavatele nějaký pracovněprávní vztah, např. pracovní poměr, a chtěla byste uzavřít se stejným zaměstnavatelem další pracovní vztah, pak tento další může být jen na jiný druh práce než ten první. Např. Jste na MD a pobíráte PPM. V pracovním poměru, ze kterého pobíráte PPM, pracovat nemůžete, ale můžete uzavřít jiný, který by ale musel být na jiný druh práce. Pobírání rodičáku je ale něco jiného. Rodičovský příspěvek nesouvisí s tím, co zaměstnanec dělá, zda pracuje nebo je na rodičovské dovolené.Vůbec nemusíte být na rodičovské dovolené, můžete pracovat ve svém pracovním poměru a přitom pobírat rodičovský příspěvek. Jen u dětí do 2 let je omezená docházka do školky.
Děkuji. Takže Rodicovsky příspěvek nemusim mit pred nastupem do sve puvodni prace vyčerpaný, ale mohu v klidu dočerpat se souběhem zaměstnání? Je mi jasne, ze pri pobirani Rodičovského příspěvku mohu pracovat, jen jsem si myslela, že mi ho ÚP přestane vyplácet, když už budu zpět ve své práci ze které jsemna PPM a RD nastoupila.
PPM je dávka nemocenského pojištění a v době pobírání PPM nesmíte mít příjem ze zaměstnání, z jehož pojištění nemocenské dávky čerpáte. Je to jako s neschopenkou.
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a nemá na vaše zaměstnání žádnou návaznost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 4. 2017 21:43
platí pořád to, že pokud je žena z pracovního poměru u zaměstnavatele na Rodičovské dovolené (pobírá od státu Rodičovský příspěvek) a nastoupí ke stejnému zaměstnavateli ještě v době pobírání rodičovského příspěvku nesmí to být na základě stejné smlouvy a stejného výkonu práce?
např: jsem uklízečka a otěhotním a domluvím se, že budu doma do tří let věku dítěte. Ve dvou letech věku dítěte mi zaměstnavatel řekne, že by potřeboval, abych nastoupila. Je možné pobírat rodičovský příspěvek od státu a pracovat na stejné pozici u stejného zaměstnavatele nebo ten pracovní úvazek musí být jiný na jinou pracovní pozici?
Děkuji
Ivana