Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 4. 2017 9:38
Řeším účetnictví s.r.o., která vstoupila 1.4.2017 do likvidace. Mám dilema s následujícím:
---------------
Výsledek hospodaření, z něhož se vychází pro zjištění základu daně za zdaňovací období předcházející dni zahájení likvidace, se upraví (dle § 23 odst. 8 písm. a) zákona o daních z příjmů) o zůstatky:
• vytvořených rezerv a opravných položek,
• výnosů příštích období,
• výdajů příštích období,
• příjmů příštích období a
• nákladů příštích období, které nebudou prokazatelně zúčtovány v období likvidace.
Tyto zvyšující a snižující položky uvedeme na straně 2 daňového přiznání v řádcích 61 a 161.
----------------------
V období 1.1.-31.3.2017 byly účtovány služby ve výnosech i nákladech za období, které sahá až do r. 2018. Firma podniká v internetových službách, takže nakoupené a prodané služby, které jsou vyfakturovány až do r. 2018 budou zajištěny a vždy je v účetnictví zahrnutý náklad i výnos za dané období. Je předpoklad, že firma bude zlikvidována do konce roku 2017. Kromě toho jsou v 1.čtvrtletí zaúčtovány výnosy za platbu domény, k nimž příjde náklad až v dalším čtvrtletí.
A nyní moje otázky:
1) Chápu správně, že na řádcích 61 a 161 uvedu náklady a výnosy, které sahají až do r. 2018 - tedy náklady dám do odpočitatelných položek a výnosy do připočitatených položek?
2) Měla bych do 1.Q.2017 zaúčtovat také dohadné náklady k platbě domén, které budou fakturovány dodavatelem ve 2.Q.2017 - nebo nebude vadit časový posun, že výnosy jsou v 1.Q. a náklady ve 2.Q. - nebo jak to řešit?
Můžete mi, prosím poradit?