Re: Odstupné při odchodu do důchodu neur
A z jakého důvodu by se s ním měla firma vypořádávat ? Vznik nároku na důchod není výpovědním důvodem, takže jestliže chce pracovník odejít do důchodu je na něm, aby požádal o skončení PP dohodou nebo sám dal výpověď, samozřejmě bez jakéhokoliv nároku na odstupné. Jaké benefity poskytujete vy jako zaměstnavatel je vaše věc.
Možná tazatel-ka počítá s tím, že navrhovaná změna ZP bude včetně pozměňovacích návrhů schválena - je navrženo, aby PP končil nabytím nároku na starobní důchod. Zdůvodnění - staří jsou opotřebovaní a zabírají místa mladým a pokud zaměstnavatel bude tohoto starého chtít i nadále, může ho opětovně přijmout.
Ano, tohle považuju za docela rozumný návrh. Ještě by se mělo vrátit v nějaké vhodné podobě to, že poživatelé ID by měli mít částku vypláceného ID jako opravdu dorovnání příjmu, o který z důvodu ID přišli a nikoliv jako kapesné. Máme několik takových, kteří zůstávají na svých funkcích, lék. posudek bez jakéhokoliv omezení , takže ve výsledku mají více, než normální pracující, ale vesměs ohledy vyžadují např. při vysílání na služební cesty atd.
Ono je rozdíl mezi "nabytím nároku na důchod" a "přiznáním důchodu".
Žena není povinna sdělovat zaměstnavateli počet vychovaných dětí, které v současné době snižují její věkovou hranici pro odchod do SD. A když se "šprajcne a neřekne", tak datum skončení PP v takovém případě prostě nestanovíte. Nebo stanovíte špatně a riskujete napadení neplatnosti skončení PP.
Drsné, ale pravdivé - pro stát jsou výhodní jen dva typy důchodců - pracující a mrtví.
To já také, proto ji každou chvíli prosím o radu nebo konzultaci, ale protože už v minulosti bylo - souběh důchodu a práce jen na dobu určitou, tak se domnívám, že by to mohlo projít v téhle podobě. Pokud neprojde a bylo by to od doby nabytí nároku na důchod, tak zřejmě problematika bude dále nějak upravena. Takže vyčkáme, jak to dopadne.
II. V článku I se za bod 14 doplňuje nový bod 14a, který zní:
„14a. Do § 48, se vkládá nový odstavec 5, který zní „Pracovní poměr zaměstnance zaniká dnem, kdy zaměstnanec splní podmínky pro vznik nároku na starobní důchod stanovené zvláštním právním předpisem20a.“
jedná se zřejmě o:
Pozměňovací návrhy poslance Zbyňka Stanjury
Odůvodnění:
Zákoník práce v současné době nijak neupravuje zaměstnávání poživatelů starobního důchodu. Aplikují se na ně proto stejná pravidla, jako na ostatní zaměstnance. Zaměstnavatel proto může ukončit jejich pracovní poměr pouze z důvodů taxativně vyjmenovaných zákoníkem práce.
Tato právní úprava omezuje možnosti pro uplatnění absolventů, neboť přirozená obměna zaměstnanců je narušována tím, že zaměstnanci, kterým již vznikl nárok na důchod, nadále pracují a pro absolventy tak nejsou otevřena jimi obsazená pracovní místa. Zaměstnanci v pokročilém věku navíc ztrácejí výkonnost a schopnost pohotově a správně reagovat v důsledku ubývání fyzických sil a mentální pohotovosti v důsledku stárnutí. To může být při mnoha činnostech nebezpečné jak pro zaměstnance, tak pro jejich okolí (např. v případě řidičů autobusů nebo zaměstnanců pracujících v nebezpečných provozech).
V mnoha evropských zemích existuje úprava, která buď umožňuje zaměstnavateli ukončit pracovní poměr zaměstnance po dosažení určitého věku, nebo s dosažením určitého věku spojuje automatické ukončení pracovního poměru ex lege. Konkrétně, úprava, na základě které dochází k automatickému ukončení pracovního poměru ze zákona, funguje v Lucembursku nebo ve Švédsku. Dosažení určitého věku jako důvod pro výpověď je pak zakotvena v právních řádech Švýcarska, Norska, Nizozemí nebo Francie.
Navrhuje se proto omezení trvání pracovního poměru nejpozději do dne, kdy zaměstnanci vznikne nárok na starobní důchod podle zákona o důchodovém pojištění. V případě že zaměstnanec i zaměstnavatel budou mít zájem na další spolupráci, mohou si sjednat nový pracovní poměr na dobu určitou nebo i neurčitou. Bude záležet na vůli obou stran, jak situaci budu chtít vyřešit. S tím, že zákaz řetězení pracovních poměrů se v tomto případě neuplatní.
konkrétně mě se podle výše jmenovaného týkají jeho slova níže uvedená, tak že z důvodů nároku na důchod jsem mentálně neschopná, ztrácím výkonnost a schopnost správně reagovat:
"Zaměstnanci v pokročilém věku navíc ztrácejí výkonnost a schopnost pohotově a správně reagovat v důsledku ubývání fyzických sil a mentální pohotovosti v důsledku stárnutí. To může být při mnoha činnostech nebezpečné jak pro zaměstnance, tak pro jejich okolí"
Ti naši zákonodárci opravdu nemají co dělat. Není tak dlouho, kdy toto navrhované fungovalo a bylo zrušeno. Pak byl prodloužený věk pro odchod do důchodu, teď má věková hranice strop. Tak jsou ti důchodci výkonní, schopní reagovat, nebezpeční nebo ne?! Když něco funguje, tak to zrušíme a pak s velkou slávou zase zavádíme. A že staří berou mladým práci? Ať se nepletou. Dnes je trend takový, že mladí lidé /samozřejmě ne všichni/ nechtějí každé ráno jít do práce, sedět za stolem /stát u stroje/ a 8hod. dělat. Táhne je volná pracovní doba, práce z domu, ale hlavně hodně peněz. Takovou mám zkušenost já.
No já znám zase ( od klientů i z vlastní rodiny) mladé lidi, kteří při studiu VŠ pracují na full time nebo aspoň na 1/2 prac. doby, protože chtějí získat zkušenosti pracovní a přivydělat si, aby získali i jiné zkušenosti na cestách po světě. V dobrém jim to závidím, za mého mládí stála v Berlíně zeď a přes ni se nešlo nikam legálně dostat.
Smutné je na tom to, že ty paskvily, co jdou kolikrát do světa a ovlivňují životy milionů lidí, mají na svědomí právě ti co si o sobě myslí, že mají vše, co nemají ti v pokročilém věku. Jejich mentální pohotovost je někdy přímo obdivuhodná a s následky se potýká dnes a denně každý.
Ještě by mne zajímalo, v případě, že by tohle schválili, jak by to tedy mohlo být se stávajícími pracujícími důchodci. Jestli by bylo nějaké přechodné období, nebo by museli pracující důchodci okamžitě skončit a zaměstnavatel je přijmout znovu. Už si nepamatuji, jak to bylo dříve, když se ty podmínky zaměstnávání důchodců měnily. Nepamatujete se náhodou ? díky
No, to mě právě také napadlo, že teď klidně něco udělají "pozpátku". Večer zkusím pohledat jak to bylo dříve, protože za chvíli, jak se to rozkřikne, se tu dveře netrhnou, jak všichni budou chtít vědět jak to tedy bude. Ach jo. Hezký den a díky
¨
Tak něco se mi podařilo najít, co platilo dříve, např.
Výplata starobního důchodu podle zákona o důchodovém pojištění náleží osobám vykonávajícím výdělečnou činnost na základě pracovněprávního vztahu, jen pokud tento vztah byl sjednán na dobu určitou, nejdéle však na dobu jednoho roku, lze-li jej podle zvláštních právních předpisů na tuto dobu sjednat. Výše výdělku přitom již není, na rozdíl od dřívějška, nijak omezena a jediným limitem je (určitá) doba trvání pracovně-právního vztahu, a to maximálně 1 rok.
Takže výpovědní důvod to asi nikdy nebyl, ale jestliže byl PP na dobu neurčitou, nevyplácel se důchod. Jednu dobu zase platilo, že si nesměl vydělat víc jak 2 násobek životního minima.
Takže to asi bude celé úplně nově dané, uvidíme jak.
>>>Ještě by mne zajímalo, v případě, že by tohle
>>>schválili, jak by to tedy mohlo být se stávajícími
>>>pracujícími
>>>důchodci. Jestli by bylo nějaké přechodné období,
>>>nebo
>>>by museli pracující důchodci okamžitě skončit a
>>>zaměstnavatel je přijmout znovu.
V takovémto případě skončí během půl roku pracovní poměr v naší firmě polovina zaměstnaců ... :-)
>Tak něco se mi podařilo najít, co platilo dříve, např.
>
>
>Výplata starobního důchodu podle zákona o důchodovém
>pojištění náleží osobám vykonávajícím výdělečnou
>činnost na základě pracovněprávního vztahu, jen pokud tento
>vztah byl sjednán na dobu určitou, nejdéle však na
>dobu jednoho roku, lze-li jej podle zvláštních právních
>předpisů na tuto dobu sjednat. Výše výdělku přitom již
>není, na rozdíl od dřívějška, nijak omezena a jediným
>limitem je (určitá) doba trvání pracovně-právního
>vztahu, a to maximálně 1 rok.
>
>Takže výpovědní důvod to asi nikdy nebyl, ale jestliže
>byl PP na dobu neurčitou, nevyplácel se důchod. Jednu
>dobu zase platilo, že si nesměl vydělat víc jak 2
>násobek životního minima.
Jojo, tohle už jsem zažila na vlastní kůži - tedy pracovní praxi.
Hezký večer všem.
Co se týká tvrzení, že žena není povinna sdělovat zaměstnavateli počet vychovaných dětí - toto zaměstnavatel ale vědět musí, musí vědět, kdy jí vzniká nárok na důchod, protože den nároku na důchod je rozhodující pro správné uvádění údajů v ELDP.
A musí vědět i datum, od kterého důchod pobírá, protože to je zase rozhodující pro nahlášení kódu D na zdravotní pojišťovnu (od té doby je zaměstnanec pojištěný státem).
Ale jestli v diskutovaném případě bude rozhodující datum nabytí nároku na důchod anebo datum skutečného pobírání důchodu, to nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 4. 2017 9:47
Dobrý den, prosím o radu,zaměstnanec nastoupil 1.9.2015
6:8:2017 odchází do starobního důchodu. Můžete mi poradit jak se má s ním firma vypořádat?