Re: Podléhá to reverse charge nebo ne?
Pokud pro vašeho dodavatele provádíte práce na movité věci v ČR a tato věc nebude vyvezena z ČR, pak jde o zd. plnění v ČR a vy musíte odvést DPH zde. Vystavíte FA s českou DPH a váš dodavatel z EU si dá celou částku do nákladů. Nemá nárok na odpočet, jedině, že by měl provozovnu v ČR.
Nemůže. DPH musí být odvedena v ČR, jelikož místo zd. plnění je v ČR. Pokud by jste vystavili FA s DPH a opravená věc byla vyvezena z ČR , pak by FA byla vystavena chybně, šlo by o reverse charge, jelikož místo zd. plnění by se přesunulo do jiného smluvního státu EU. V takovém případě by bylo možno požádat na FÚ Praha 1 o vrácení DPH odvedené v ČR.
Mám na tuto věc jiný názor, protože jak píšete o práci na movité věci, to by bylo v případě, že tato by patřila zákazníkovi z EU a Vy byste v ČR tuto opravili, ale věc se má jinak.
Vy jste pořídili zboží z EU a museli jej opravit, to znamená, že jej jakoby reklamujete, ale než jej odvážet do EU a zpět (oprava by byla na jejich náklady), tak se dohodnete, že to opravíte v ČR.
Jedná se o vícepráce - vícenáklady k pořízenému zboží z EU.
Varianta:
1) EU Vám pošle na Vámi sdělenou částku vícenákladů dobropis-mínusem- bez daně=Vy do daň.přiznání také mínusem + -(je to Vaše pohledávka)
2) Vy pošlete do EU fakturu na vícenáklady bez daně, vystavíte jako dobropis=pohledávka (do daň.přiznání mínusem na vstupu + výstupu)
V obou případech by mělo být uvedeno na této faktuře-DD, k jakému plnění se toto vztahuje§46 - bude se jednat o snížení částky za pořízení zboží z EU (t.j. mínusem ř. 220,320)
Prosím o Váš názor, já to takhle řeším a myslím, že to tak má být....
Já se domnívám, že jde o přeúčtování částky za záruční opravu a jelikož já si opravu zajistím a uhradím, pouze požaduji úhradu těchto nákladů po povinném k této záruční opravě. Nevím, jak bych zaúčtovala dobropis. Jedině ve prospěch nákladů. Pokud by (jak je uvedeno v bodu 2) mělo jednat o opravu ceny za pořízení zboží, pak by dodavatel musel uvést tuto částku do souhrnného hlášení. Upravovat pořizovací cenu již, dle mého, rovněž nelze. Nedošlo přece k jejímu snížení, pouze byla odstraněna závada v rámci záruky a náklady na tuto opravu jdou k tíži dodavatele zařízení. Jiná situace by asi nastala, kdyby se zjistily vady, které by nebránily využití zařízení, ale byla by požadována slevy z ceny. Pak bych očekávala dobropis. Je to můj názor, ale já bych v takovém případě postupovala takto. Jak by se postupovalo, kdyby dodavatel přijel odstranit závadu sám?
***Já mám zkušenosti takové, že dodáme zboží do EU, na místě u dodavatele se zjistí nějaká závada, kterou si odběratel sám opraví a pošle nám fakturu(Belastung-zatížení,srážka) na tyto vícenáklady k dodanému zboží (přímo tam uvádí vícenáklady), uvede i číslo fakturky, ke které se to vztahuje do DPH uvede někdo 0%, někdo +16%, -16%=0%.
Já ponížím jak DP, tak souhrnné hlášení.
Ale nefakturuje nám vč. DPH, to opravdu ne.
Pokud by dodavatel z EU přijel odstranit závadu, nic by nefakturoval.Přijel by to opravit na svoje náklady, ale pokud jste to opravovali Vy, pošlete mu je k jeho tíži, proto se v tomto případě sníží hodnota zboží.
Váš názor je, že se hodnota zboží už dodatečně nemůže měnit, upravovat, ale podle §36 hodnotu zboží mohou ovlivnit i další náklady, např. kdyby jste dodatečně dostali fakturu za nakládku zboží od stejného dodavatele - musela by se přiřadit k hodnotě zboží.
Možná se opravdu bavíme každý o něčem jiném.
Tyto vícenáklady už řešíme delší dobu a hned na počátku jsem to zjišťovala na MF, protože jsem sama nevěděla, jak se s tímto vypořádat.
Je pravda, že je tady v tom mnoho nejasností, ale já dost vyčtu naštěstí z faktur a máme již stálé zákazníky, a u všech to takhle funguje.
Mějte se, snad se ještě někdo přidá se svými poznatky, aby se nám vyjasnilo...
Asi tomu skutečně nerozumím a neznám ani dodací podmínky, které by měly být směrodatné pro další postup. Pokud by se postupovalo tak, jak popisujete vy, pak by muselo jít ze strany dodavatele o poskytnutí slevy a DPH by se odvíjelo také od toho, zda dodavatel z EU tuto slevu uvede nebo ne v SH. Celkem je mi jasné, že další náklady související s pořízením zboží patří do ceny zboží. Ale pokud já koupím za 100 a provedu vícepráce za 50, pak hodnota zboží je 150. Pokud k tomu obdržím dobropis, pak hodnota zboží (zhodnoceného) je opět 100. Rovněž nechápu, proč další práce (aktivace) zboží má hradit dodavatel. Pokud by ale dodavatel měl dodat zboží v předepsané úpravě, požadovaná úprava provedena nebyla a byla provedena až odběratelem, přestože byla zahrnuta v kupní ceně, pak já si upravím a dodavatel mi poskytne slevu z ceny a opět bude postup dle smluvních podmínek a z těch by mělo vyplývat, zda uvede v SH nebo ne. Pokud ale půjde o záruční opravu za 50, pak nejde o zvýšení hodnoty zboží. Takto jsem vzniklou situaci pochopila já. Pokud budu chtít uhradit náklady za opravy po dodavateli, pak jde o práci na movité věci pro osobu registrovanou v jiném čl. státě (je jedno, kdo věc vlastní), fakturuji do EU a věc nebyla přepravena z ČR, tedy zdaním DPH v ČR. Praktické zkušenosti s takovým případem nemám. Z mé strany jde pouze o teorii.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
21. 10. 2005 14:17
Dobrý den, řeším takovýto problém, pořídíme zboží z EU, takže daň na výstupu jsme povinni odvést my a zároveň si ji nárokujeme. Ale máme s nějakým materiálem další vícepráce, např. ho nějak upravujeme, aby se dal použít, a tyto vícepráce fakturujeme dodavateli do EU, podléhá tato služba reverse charge, nebo musíme odvést DPH v tuzemsko, jak ale probíhá potom fakturace, s DPH a co v EU s tím dělají, musí pak požádat v Praze o navrácení DPH?
Díky moc