Chybná sazba DPH na paragonu

• (neregistrovaný)

3. 5. 2017 8:02

Prosím o radu.Mám doklad, kde je špatně uvedena DPH za zboží. Kromě šroubků za 27 Kč bez DPH 21% nám vyúčtovali také náplast za 32 Kč bez DPH 21%. Jenže náplast měla být v 15% sazbě DPH. Doklad nám už nikdo neopraví, je to z malého krámku z jiného města. Jak to mám účtovat? U náplasti uplatnit jen těch 15% DPH, tj. 4,80 Kč?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2017 8:20

P. (neregistrovaný)

Re: Chybná sazba DPH na paragonu
      Já bych účtovala ve správné sazbě 15% a poslala poštou doklad k opravě, nebo spíše nejdřív se telefonicky domluvila....ale jelikož je to časově náročné, tak bych asi 4,80 neřešila a dala to bez dph

• 3. 5. 2017 9:58

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Chybná sazba DPH na paragonu
      Nedoporučuji řešit dle výše uvedeného názoru.

ZDPH § 73
      (6) Převyšuje-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu výši daně, která má být uplatněna podle tohoto zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve výši odpovídající dani, která má být uplatněna podle tohoto zákona. Je-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu nižší, než která má být uplatněna podle tohoto zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve výši odpovídající dani uvedené na daňovém dokladu.
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235

Pokyn D-22 k § 24 odst. 2 ZDPH
      5. Ostatními daněmi podle § 24 odst. 2 písm. ch) zákona jsou také
      a) daň z přidané hodnoty, pokud tato daň souvisí s daňovými výdaji a
      ab) na kterou neuplatnil plátce daně nárok na odpočet daně podle zákona o DPH,
      b) daň z přidané hodnoty nebo část daně z přidané hodnoty, kterou nemůže plátce daně uplatnit jako odpočet daně podle zákona o DPH,
      http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-22.pdf

Sama bych tak malou částku odpočtu DPH neřešila a zaúčtovala do nákladů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).