Re: Rodičovský příspěvek - živnost
Takže jste si na Úřadu práce domluvila, že budete moci čerpat rodičovský příspěvek až do konce září 2017?
Kdy Vám skončila u zaměstnavatele rodičovská dovolená?
Pokud budete nyní podávat výpověď ze zaměstnání, tak výpověď poběží červen-červenec. Po tu dobu Vám poběží stále rodičovská dovolená, nebo budete pracovat?
Ano, měla jsem tam ještě k čerpání peníze, které se rozpočítali na ty měsíce. Paní mi řekla, že od 1.10. nebudu sociálně pojištěna. Zaměstnavatel mi napsal, že se domluvíme na ukončení pracovního poměru k 16.5.2017, to mi měla původně končit rodičovská dovolená. Na živnostenský úřad bych chtěla zajít také kolem tohoto data.
Sociálně pojištěná nejste ani teď, ale pro OSSZ budete po dobu pobírání RP považovaná za OSVČ vedlejší a pro ZP jste pojištěncem státu, takže OSVČ hlavní se stanete až v říjnu. Do té doby zálohy nemusíte platit.
Dobře děkuji, můžu se zeptat ještě na jednu věc? Kdybych se od října nechala zaměstnat a živnost bych ponechala jako vedlejší, je nějaký limit pro to, do kolik Kč můžu mít vedlejší živnost? Např. u zaměstnavatele si vydělám 13.000 Kč a na živnost 30.000 Kč, zálohy stále platit nemusím, ale možná budu něco doplácet v přehledech za rok, že? A kdybych naopak nevydělávala nic je nějaký limit proto jak dlouho můžu mít živnost bez zisku? 0 Kč?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 5. 2017 10:11
Dobrý den, prosím o radu. Jsem teď na rodičovském příspěvku, který mi měl končit v polovině května. Dítě mi, ale nevzali do školky a vezmou ho až od září, proto jsem si rodičovský příspěvek prodloužila až do září. Ale výpověď ze zaměstnání podepíšu už teď v tom květnu. Chtěla bych si rozjet podnikání a zařídit si živnost. Teď do toho září nebudu muset platit žádné zálohy? Až potom co mi skončí rodičovský příspěvek? Teď se pro mě nic nebude měnit? Děkuji za vysvětlení