Re: Nárok na mzdu
Ano v principu je možné nárokovat.
Výše nároku záleží jak jste měla sjednané odměňování.
A zda-li se povede prokázat těch 201,5 h. Z praxe tipuju, že zaměstnavatel řekne, že jste odpracovala jen 124h a ty Vám proplatil.
Úřady? Klasika úřad práce.
No a vzhledem k tomu, že jde o občanský spor nárok musíte (pokud se zaměstnavatelem nedohodnete) uplatňovat skrze soud. No a pokud nemáte žádné zkušenosti určitě pomoci právníka.
(Pokud jste chudá/nemajetná/bez prostředků můžete požádat komoru o právníka a soud o osvobození od poplatků.)
Dohoda je samozřejmě lepší, třeba by pomohlo kdyby jste úřady jen pohrozila. Otázka zdali se má čeho obávat ... ;)
Pokud ja vim, tak pracovne pravni spory lze resit s pravniky zdarma z UP , kde na to maji lidi a nabizeji to. U nas mam telefon i na bezplatnou pracovne pravni poradu.
No u nás si můžeme jít stěžovat na ÚP,ale ten právník je dost nepříjemný,protože je jedna ruka s řediteli okolních fabrik,takže se ničeho nedomůžete...ještě poradí ředitelům,jak na dělňase,aby dělali od nevidím do nevidím za co nejmenší plat a po právní stránce bylo vše OK.Už kolik lidí si bylo stěžovat,že neni dodržená minimální hodinová mzda a stále bez úspěchu,placení svátku neexistuje....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 10. 2005 19:44
Prosím o radu.
Dne 1.8.2005 jsem nastoupila na funkci servírky, ale jelikož začaly vznikat problémy se zaměstnavatelem, ukončila jsem pracovní smlouvu dne 23.9.2005 dle § 58.
Jelikož druhá servírka (se kterou jsem střídala směny dlouhý a krátký týden) měla dovolenou, tak jsem od 1.9.2005 do 23.9.2005 měla odpracováno 201,5 hod. Až dnes jsem obdržela výplatní pásku spolu s penězmi, kde mi zaměstnavatel uhradil pouze 124 hod.
V pracovní smlouvě je uvedena týdenní pracovní doba 40 hod. Mám tedy nárok na doplacení neuhrazených hodin? Je možné nárokovat i práci přesčas či příplatky za práci v sobotu a neděli? Poraďte mi prosím jak mám dále postupovat a na jaké úřady se obrátit.