Re: Spolky - účetnictví a sbírka listin
Ptal jsem se na spolky. Zapsané (a samozřejmě i pobočné) spolky mají výjimku, kterou hojně využívají. Vedou pouze daňovou evidenci.
>
>A ta daná "osoba" je fyzickou osobou?
>Protože POUZE fyzické osoby mohou vést
>"daňovou evidenci" dle ZDP.
>
>Anebo ta daná "osoba" je PRáVNICKOU osobou?
>Protože POUZE právnické osoby mohou vést
>jednoduché účetnictví dle ZoÚ.
>
>Ptal jsem se na spolky. Zapsané (a samozřejmě i
>pobočné) spolky mají výjimku, kterou hojně využívají. Vedou
>pouze daňovou evidenci.
Neuvěřitelné....Dostal jste snad jasnou odpověď, že DAŃOVOU EVIDENCI vedou pouze podnikatelé - fyzické osoby, tak co pořád plácáte o spolku?
>>A ta daná "osoba" je fyzickou osobou?
>>Protože POUZE fyzické osoby mohou vést
>>"daňovou evidenci" dle ZDP.
>>
>>Anebo ta daná "osoba" je PRáVNICKOU osobou?
>>Protože POUZE právnické osoby mohou vést
>>jednoduché účetnictví dle ZoÚ.
>>
Vážená paní, významná část spolků v ČR vede daňovou evidenci. Odhaduji, že jich bude mnohem více než těch, které vedou účetnictví v plném rozsahu.
>Neuvěřitelné....Dostal jste snad jasnou odpověď, že
>DAŃOVOU EVIDENCI vedou pouze podnikatelé - fyzické
>osoby, tak co pořád plácáte o spolku?
Ano, zjevně pletu. Domníval jsem se, že daňová evidence a jednoduché účetnictví je totéž. ;-)
Opravuji tedy původní dotaz.
Jaké všechny podmínky musí spolek splňovat, aby nemusel vést podvojné účetnictví?
Musí spolek posílat dokumenty do sbírky listin, když využívá výjimky a nevede podvojné účetnictví? Nebo musí spolek tyto dokumenty posílat vždy za všech podmínek?
>Nepletete si daňovou evidenci a jednoduché
>účetnictví?
vážený pane, pokud je to prav, tak si významná část spolků koleduje o pokuty. já osobně se s takovým expertem, který by spolku vedl daňovou evidenci, nesetkala.
účetní jednotka může vést jednoduché účetnictví, pokud:
není plátcem DPH,
její celkové příjmy za poslední uzavřené účetní období nepřesáhnou 3.000.000 Kč,
hodnota jejího majetku nepřesáhne 3.000.000 Kč, a
je současně spolkem nebo pobočným spolkem.
Účetní jednotky jsou povinny vést účetní knihy:
peněžní deník
niha pohledávek a kniha závazků,
pomocné knihy o ostatních složkách majetku.
Účetní jednotky účtující v jednoduchém účetnictví jsou povinny nejpozději do šesti měsíců po skončení účetního období sestavit přehled o majetku a závazcích a přehled o příjmech a výdajích.
Dle ZoÚ platného od 1. 1. 2016 musí každý subjekt zapsaný ve veřejném rejstříku zveřejňovat účetní závěrku do sbírky listin, tato povinnost se týká tedy i spolků. Podle přechodných ustanovení zákona o účetnictví musí spolky zveřejnit nejen závěrky od roku 2016, ale zpětně i za roky 2014 (do 31. 3. 2016) a 2015 (do 30. 11. 2017).
Martino,
sice nemám velké mínění o beruškách, ale určitě to nemáte písemně podobě a pravděpobně Vám to ani nebylo řečeno ústně.
A i kdyby Vám to bylo řečeno, tak je to irelevantní, protože je to v rozporu s ZoÚ.
Stačí se podívat do odpovědí v tomto vláknu a na § 1/2/a ZoÚ, § 1f ZoÚ, § 7b ZDP.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2017 12:25
Mám dotaz týkající se zapsaných spolků.
Zapsaný spolek, i když je právnická osoba, nemusí vést účetnictví v plném rozsahu, ale stačí daňová evidence, pokud tento spolek není plátcem DPH. Je ještě nějaká podmínka, kterou musí splňovat, aby nemusel vést účetnictví a stačila jen daňová evidence?
A jak je to se sbírkou listin? Od letošního roku mají povinnost posílat dokumenty do sbírky listin i spolky. Ale někde jsem četl, že se to týká jen spolků, které vedou účetnictví. Čili, pokud spolek má jen daňovou evidenci, tak tuto povinnost nemá? Musí plnit ještě nějaké další podmínky?
Díky za radu.