Re: Živnost, náhodilý příjem-pokuty
Dobrý den,
děkuji za reakci. A jak lze prokázat takovou radu? Pokud to chápu správně, tak lze postupovat tímto paragrafem pouze v případě, že jsem obdržel odměnu za tuto radu, v opačném případě ne. Jde o to, aby teď např. klient na mě nehodil, že jsem tam nezahrnul všechny doklady, i když mi je nepředložil. A nevíte prosím, jestli se jedná o náhodilý příjem nebo ne?
Děkuji.
Re: Živnost, náhodilý příjem-pokuty
protože se to každý rok opakuje, není to nahodilý příjem
OT Spory s finančákem
Přesně tak. Vřele doporučuji přečíst si publikaci pana Michala Hanycha Spory s finančákem. Lze ji stáhnout i zdarma (jestli se jedná o reklamu, tak to prosím smažte). Já jsem na str. 18 a nevím, jestli mám odvahu číst dál. Spíš mám chuť s účtem praštit :-)
Re: OT Spory s finančákem
Tak pokud se jedná o známého, který nechce platit za DP, tak já mu to zadarmo připravím, jelikož jsem s oboru. Znám spoustu takových účetních, který to připravují. A jelikož za to nechci nic, myslel jsem, že živnost na to mít nemusím - nevzniká mi žádný příjem. Současně za to ani neručím, jelikož podle OZ jsem nedostal žádnou odměnu. Prosím opravte mě, jestli si to vykládám špatně.
Víte, nic ve zlém, ale nelíbí se mi, když někdo vymýšlí a špekuluje různé cesty, jak obejít zákony. Když pominu fakt, že tím vystavujete riziku své klienty (je jedno jestli je to známý) a sebe, díky takovým praktikám degraduje profese účetních a daňových poradců. Pak vzniká dojem, že účetnictví a daně může dělat každý. Když potřebujete zubaře, taky jdete ke kováři, třeba zadarmo? Nejdřív píšete, že máte příjem, pak že nemáte. Omlouvám se, ale tato diskuze pro mě končí.
Děkuji, chápu Vás. Tam nejde o to obejít zákony, ale spíš se ptám na různé situace, které mohou nastat, abych se nedostal do problémů kvůli tomu, že udělám jedno přiznání za celý rok. Rozhodně nechci nějak snižovat profesi účetního. Díky moc za rady.
Re: Příjem bez živnosti_bez oprávnění
Dle mého názoru pod osvobozené příjmy, vlastně vůbec pod příjmy dle § 10 ZDP to zařadit nemůžete, protože tento příjem spadá pod § 7 ZDP.
ZDP § 10
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9 ...
lžete. prvně tvrdíte, za 3000 mu vyplníte. to teda moc neušetří, kdyby si to nechal vyplnit od profíka, který je k tomu oprávněn. teď zase tvrdíte, že zadarmo.
prostě děláte něco, k čemu nemáte oprávnění. sám to víte, proto se tu ptáte. s nadějí, že vám tu všichni napíšou, že se nic neděje a postih nehrozí. ale hrozí. až uděláte chybu, "známého" to bude stát prachy a bude velmi řešit, kdo ji zaplatí....
Re: Služby zpracování DAP_bez oprávnění
Služby, související se zpracováním daňového přiznání, nespadají pod zákon 455/1991 Sb. Zákon o živnostenském podnikání
§ 3 (2) Živností dále není v rozsahu zvláštních zákonů činnost fyzických osob:
e) auditorů a daňových poradců, ....
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-455
Spadají pod zákon č. 523/1992 Sb. o daňovém poradenství a
Komoře daňových poradců České republiky
Ovšem pokud se před "známým" prohlásíte za odborníka, tak on nemusí zkoumat, zda máte a podle jakého zákona opravnění. Zato Vy budete za služby, které mu poskytnete, odpovídat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 5. 2017 8:57
Dobrý den,
prosím o radu. Nevíte prosím někdo, jak je to, když jednou ročně v březnu udělám fyzické nebo právnické osobě přiznání a dostanu za to 3 tis. Kč? Jedná se v tomto případě o živnost nebo o náhodný příjem? Smlouvu ani plnou moc s nikým nemám, pouze mu to připravím, na základě toho, co mi předloží a on si to pak podá sám a ručí si za to.
Pokud by se jednalo o živnost, jaké hrozí sankce? A je to jiné v případě, že bych přiznání dělal zdarma pro tuto osobu?
Děkuji Vám za rady.
Karel