Re: DD k zálohám
Co je Kontrolní Hlášení, tak je to u plateb nad 10.tis.Kč složitější. Odpočet DPH ze zaplacené zálohy můžete uplatnit jen na základě daňového dokladu k zaplacené záloze. Můžete ho uplatnit i později, až když máte vyúčtovací fakturu, ale stále musíte uvést do dvou řádků v KH. A každý doklad bude také uveden s jiným číslem daňového dokladu.
To také není správně.
Proč byl chybně první doklady s 15% DPH, když vyúčtování je také s 15% DPH?
Paní mi to konečné vyúčtování opravila na 21%, ale zálohy odečetla s 15% a napsala mi, že se ji to opravovat nechce, že by musela dělat dodateční DP za 2016,coz chapu, ale kdyz jsem ji navrhla, ze to vydobropisujem a udelame znovu, tak mi rekla: a co mate za problem?odvedu vsechno, vy si vsechno taky narokujete,tak co... Ráda bych mela vse v poradku, ale asi s ni nehnu.
Re: DD k zálohám_chybná sazba u zálohy
Zvažte tento postup
* interní doklad s odpočtem DPH - daňový doklad k zaplacené záloze se sazbou DPH 15%, DPPD uvést podle dodavatele (tj. z roku 2016), datum zaúčtování aktuální (nebo datum, ke kterému budete účtovat o vyúčtovací faktuře)
* vyúčtovací faktura se zdanitelným plněním se sazbou DPH 21% + odečíst zálohy se sazbou DPH 15%
Kontrolní Hlášení
- jeden řádek podle DD k záloze ve sloupci 15% DPH
- druhý řádek podle vyúčtovacího dokladu ve sloupci 21% DPH "celé" plnění, ve sloupci 15% DPH minusová částka (vlastně vykrátí předchozí řádek)
Re: DD k zálohám_chybná sazba u zálohy
>
>>>>>Takže stav je takový, že máte daňový doklad k záloze
>>>>>s
>>>>>15% DPH, odečtené zálohy ve vyúčtovací faktuře s 15%
>>>>>DPH a plnění s 21% DPH?
>>>>
>>>>přesně tak
>>>
>>>Vyúčtovací fakturu máte zaúčtovanou v roce 2016, nebo
>>>o ni budete teprve účtovat? Nákladově patří do
>>>kterého roku?
>>Nakladove to patri do letosniho roku,zakazka se
>>zacala
>>delat loni a dokoncila letos
>
>Zvažte tento postup
>* interní doklad s odpočtem DPH - daňový doklad k
>zaplacené záloze se sazbou DPH 15%, DPPD uvést podle
>dodavatele (tj. z roku 2016), datum zaúčtování aktuální
>(nebo datum, ke kterému budete účtovat o vyúčtovací
>faktuře)
>* vyúčtovací faktura se zdanitelným plněním se sazbou
>DPH 21% + odečíst zálohy se sazbou DPH 15%
>
>Kontrolní Hlášení
>- jeden řádek podle DD k záloze ve sloupci 15% DPH
>- druhý řádek podle vyúčtovacího dokladu ve sloupci
>21% DPH "celé" plnění, ve sloupci 15% DPH minusová
>částka (vlastně vykrátí předchozí řádek)
>
>děkuji, tzn, ze když to dám do dvou řádků ručně, tak to budu mít jinak než dodavatelská firma a FÚ nás i je vyzve k doložení dokladů ne? a možná je to donutí opravit to? :-)
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 5. 2017 14:53
Dobrý den,
chci se zeptat, je povinnost si nárokovat DPH z DD nebo to stačí až z konečné přijaté faktury? Dřív jsem to tak dělala a teď mi bylo řečeno, že se to "musí" uplatnovat, ze snad nekdo za to dostal od FÚ i pokutu..??
Jde mi o to, ze firma nam vystavila zálohu, my uhradili (loni 2016), a já nyní po návratu z MD jsem si dělala pořádek a pátrala po nevyúčtovaných zálohách co nám ve firmě visí a zjistila jsem, že nám jedna firma neposlala DD k záloze. Po urgenci mi ji paní poslala, ale se špatným DPH, místo 21%, dala 15%. Po upozornění, že to má špatně, mi opravila celkovou částku na 21%, ale zálohy jsou odečtené v 15%. Napsala mi, že se ji to předělávat "nechce". Správnou fakturu z ní tahám už druhý týden a asi se ji nedočkám. Tak jsem se chtela jen zeptat, co se stane, když se na paní "vykašlu" a DD neuplatnim a uplatnim rovnou celou fakturu a co se stane, kdyz prijde kontrola a uvidi tu fakturu na 21% a odečtené zálohy 15% ?
Moc děkuji za odpověd.