Re: Ještě jednou úhrady faktury v hotovo
Je to na ni napsané a to stačí. Ten doklad vystavili oni, tak
musí vědět proč.
Já se setkala s tím, že soud neuznal, že faktura není zaplacená. Forma úhrady byla na faktuře hotově a k tomu - dle soudu - není příjmový doklad nutný. Proto klientům radím, aby formu úhrady psali PP a dávali příjmák při úhradě v hotovosti.
Souhlasím s hrošíkem. Na faktuře je jen dohodnutá forma úhrady. A jak všichni víme, faktura je jen doklad o tom, že vznikl nějaký závazek. Úhrada je už o něčem jiném. Rozhodně trvám u svých klientů na pokladním dokladu. Už jsem i viděla, že FÚ neuznal daňový výdaj v takovém případě bez pokl.dokladu.
Ještě by podle mého stačilo, kdyby vždy při předání faktury a převzetí peněz napsal dodavatel přímo na fakturu něco jako "zaplaceno v hotovosti dne... a podpis" anebo "hotovost převzal dne.... a podpis". To je dle mého také doložení skutečné platby.
Mám pouze faktury, které platím v hotovosti. Jedná se o pohostinství: přivezou zboží, zaplatím a oni mi dají fakturu. Pokud nezaplatím nedostanu ani fakturu ani zboží. Správně by měli na fakturu potvrdit příjem peněz. Ale dle mé zkušenosti dostanu jeden podpis z padesáti. Fakturu zaúčtuju v DE jako výdaj hotovosti z pokladny, vystavím výdajový pokladní doklad, podepíšu a spolu s fakturou založím.
U klientů, kteří mají maloobchod a dodavatelé se tam vytáčejí každou hodinu, jsme nechali udělat razítko: "Zaplaceno v hotovosti dne:......, podpis příjemce." Na každou takovou fakturu ihned placenou prodavačka dá razítko a příjemce platby jen podepíše. Pak máme i důkaz o platbě. Výdajový pokladní doklad již vystavím já,jako účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 10. 2005 16:15
Mám přijatou fakturu v hotovosti, kde je uvedeno všude stejné datum /vystavení, odeslání, uskutečnění ZP, splatnosti/,
forma úhrady hotově, ale nemám od nich vystavený příjmový doklad - jenom tu fakturu.
Jak to je s výdejem peněz? Nemám od nich fakticky doložené, že jsem jim ty peníze dala.
Stačí mi vystavit si sama výdajový doklad a jako doložení platby fakturu?