Marže,zisk-výpočet

• (neregistrovaný)

22. 10. 2005 17:00

Prosím o radu,jak si správně vypočítat zisk.Chtěl bych si otevřít obchod a v případě, že nebudu registrován jako plátce DPH je to podle mě jednoduché (např:nák. cena zboží-1000,-
    marže-20%
    prod. cena-1200,-
    zisk-200,- )
    Ale nechápu,jak je to pokud jsem plátcem DPH,co si mohu odečíst,co musím zaplatit,počítat marži v cenách bez DPH nebo s DPH-pokud to jde nějak jednoduše ukázat na malém příkladu, prosím Vás o to?Absolutně se v tom neorientuju-zatím.
    Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2005 17:33

Jitka (neregistrovaný)

Re: Marže,zisk-výpočet
      Marže není zisk.
      Je potřeba odpočítat režii, telefony, nájemné, dopravu, svoji mzdu.......
      Potom z té marže 20% vyjde třeba zisk pouze 10....
      Myslím si, že základem pro veškeré výpočty je cena bez daně - tzn., že kalkulovat můžete tak jak píšete výše.
      Pouze potom k výsledné ceně s marží přidáte DPH /5 enbo 19%/.
      a budete dělat přehled o DPH na výstupu = prodej a DPH na vstupu = přijaté faktury, vaše nákupy, telefony.
      a vyjde vám buĎ odvod státu nebo vratka.
      Také je důležité vědět komu budete prodávat - jestli odběratelé jsou plátci nebo koneční spotřebitelé......
      a počítat a počítat co se více vyplatí.

• 23. 10. 2005 9:56

Anonymní (neregistrovaný)

No já pro co největší zjednodušení příkladu uvažoval tak,že veškeré provozní náklady a režie jsou už zahrnuty v té marži.
      Chápu to dobře,že pokud bude součet DPH na výstupu větší,než součet DPH na vstupu,mám nárok na vrácení?

• 23. 10. 2005 14:18

Lu (neregistrovaný)

Právě naopak. DPH na výstupu odvádíte, DPH na vstupu
      je vám vrácena. Takže pokud DPH na výstupu je vyšší,
      odvedete ten rozdíl.

• 23. 10. 2005 15:11

FRANK (neregistrovaný)

Díky,bude asi lepší a jednodušší se zpočátku neregistrovat a počkat,jak se bude vyvíjet poměr zákazníků plátců vůči konečným spotřebitelům(myslím si,že těch bude určitě podstatně víc).

Mám ještě jeden dotaz s výše uvedeným nesouvisející-mám občas možnost výhodně koupit oj. auto a se ziskem jej prodat. Lze tento obchod provedený dejme tomu 4-5x ročně považovat ještě za občasný přívýdělek nebo už by na to byla potřeba živnost?Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).