Re: Marže,zisk-výpočet
Marže není zisk.
Je potřeba odpočítat režii, telefony, nájemné, dopravu, svoji mzdu.......
Potom z té marže 20% vyjde třeba zisk pouze 10....
Myslím si, že základem pro veškeré výpočty je cena bez daně - tzn., že kalkulovat můžete tak jak píšete výše.
Pouze potom k výsledné ceně s marží přidáte DPH /5 enbo 19%/.
a budete dělat přehled o DPH na výstupu = prodej a DPH na vstupu = přijaté faktury, vaše nákupy, telefony.
a vyjde vám buĎ odvod státu nebo vratka.
Také je důležité vědět komu budete prodávat - jestli odběratelé jsou plátci nebo koneční spotřebitelé......
a počítat a počítat co se více vyplatí.
Právě naopak. DPH na výstupu odvádíte, DPH na vstupu
je vám vrácena. Takže pokud DPH na výstupu je vyšší,
odvedete ten rozdíl.
Díky,bude asi lepší a jednodušší se zpočátku neregistrovat a počkat,jak se bude vyvíjet poměr zákazníků plátců vůči konečným spotřebitelům(myslím si,že těch bude určitě podstatně víc).
Mám ještě jeden dotaz s výše uvedeným nesouvisející-mám občas možnost výhodně koupit oj. auto a se ziskem jej prodat. Lze tento obchod provedený dejme tomu 4-5x ročně považovat ještě za občasný přívýdělek nebo už by na to byla potřeba živnost?Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 10. 2005 17:00
Prosím o radu,jak si správně vypočítat zisk.Chtěl bych si otevřít obchod a v případě, že nebudu registrován jako plátce DPH je to podle mě jednoduché (např:nák. cena zboží-1000,-
marže-20%
prod. cena-1200,-
zisk-200,- )
Ale nechápu,jak je to pokud jsem plátcem DPH,co si mohu odečíst,co musím zaplatit,počítat marži v cenách bez DPH nebo s DPH-pokud to jde nějak jednoduše ukázat na malém příkladu, prosím Vás o to?Absolutně se v tom neorientuju-zatím.
Děkuji moc.