Dobrý den,
k Vaši zahraničním příjmům ani statusu nemáme k dispozici více informací, a proto budeme vycházet z předpokladu, který uvádíte, a to, že jste z daňového hlediska v České republice nerezidentem, tzn. že v České republice zdaňujete pouze příjmy dosažené na území ČR (zjednodušeně řečeno).
Nejjednodušší pro Vás je požádat zaměstnavatele, aby Vám udělal roční zůčtování Vašich příjmů ze závislé činnosti. Zaměstnavatel má tuto povinnost do 15.2.2013, proto ho požádejte co nejdříve. Podmínkou je, že budete uplatňovat pouze tzv. základní slevu na dani.
Druhou možností je, abyste podal daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2012, a to na základě tzv. potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012, které byste si vyžádal od svého posledního zaměstnavatele v ČR. Pozor jen, že u u daňových nerezidentů platí, že jiné než základní slevy na dani lze uplatnit pouze, pokud úhrn jeho příjmů ze zdrojů na území České republiky činí nejméně 90 % všech (celosvětových) příjmů.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 1. 2013 22:15
Dobry den,
Cely rok 2012 jsem pobyval a pracoval v zahranici (8.5 mesice v USA, 3.5 mesice ve Velke Britanii). V USA jsem pro rok 2012 tzv. castecny danovy rezident (Partial year tax resident - specialni pripad lidi, kteri byli v USA vic jak 183 v roce, ale pak "navzdy" odcestovali do jineho statu). Ve Velke Britanii jsem danovym rezidentem pro zbytek roku, z pohledu dani danovy nerezident. V obou statech budu danit tedy pouze prijem, ktery jsem mel na uzemi toho konkretniho statu (potvrzeno danovymi poradci v obou zemich).
Muj dotaz je ohledne danoveho priznani v CR. V roce 2012 jsem dostal od byvaleho zamestnavatele jednu platbu (dodatecna odmena vyplacena po 6 mesicich od ukonceni pracovniho pomeru). Tato platba dorazila na muj ucet v prvni polovine roku 2012, jiz zdanena (zamestnavatel uplatnil stejne zdaneni, jako bych byl porad zamestnan). Za rok 2012 mi tento byvaly zamestnavatel tez zasle Potvrzeni o prijmu ze zavisle cinnosti a odvedenych zalohach na dan (bude zahrnovat prijem jen z te jedine platby).
Musim za rok 2012 jako danovy nerezident v CR podavat danove priznani? Paklize nemusim, bude to pro me vyhodne? Pujde uplatnit danova sleva na poplatnika, vyzivovanou manzelku, ci odecist prispevky na penzijni pripojisteni?
Dekuji za odpoved,
Lukas