Re: Výpověď na neschopence - co dál?
Po ukončení pracovního poměru můžete dát pobírat nemocenské dávky a to až do vyčerpání podpůrčí doby, která je 380 dní ode dne vzniku pracovní neschopnosti. Samozřejmě záleží na lékaři, zda vám pracovní neschopnost neukončí dříve.
Pokud by k ukončení prac. poměru došlo a dál jste byla na nemocenské, pak musíte zajít na vaší zdravotní pojišťovnu a nahlásit tam pracovní neschopnost, jinak by vám na ZP vznikl dluh.
Chcete-li podat výpověď, můžete jak již víte dát i v době PN.
Prac.poměr skončí po výpovědní dvouměsíční době a pokud bude PN trvat dál, budou dávky dál vypláceny. Podpůrčí doba pro výplatu je 380 kal.dnů od poč.PN, poku jste předtím nemarodila ( zjednod(U nás to byla dokonce žena,která má 3 týdny před termínem porodu) . Na ÚP máte čas po skončení PN.
A co kdybyste šéfové řekla, jak to je - že tu práci dělat nemůžete a že se do práce nemůžete vrátit, protože neschopnost ještě potrvá, ať místo Vás shání někoho jiného. A zatím zůstaňte zaměstnaná na neschopence. Pokud budete dávat výpověď nebo se na ukončení dohodnete, tak tam uveďte i to, že jde o zdravotní důvody. Až pak půjdete na ÚP, tak nebudete mít podporu pokrácenou (ÚP si ještě vyžádá hodnocení od lékaře a podle toho Vaše ukončení poměru bude vyhodnoceno jako ukončení z vážného důvodu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 5. 2017 11:16
Dobrý den, mám takový neobvyklý dotaz. Od podzimu minulého roku marodím, byla jsem na operaci s plotýnkami a na jaro letos jsem byla na měsíc v lázních. Tuto dobu na neschopence mi v práci jakž-takž "tolerovali", ale od té doby, co jsem doma z lázní, mi zvoní šéfová téměř každý týden doma a ptá se mě, kdy se vrátím do práce a naléhá na mě ... Je to proto, že pod ní nikdo nechce dělat moji práci, protože je to těžká práce, kde se tahají i 20kg balíky látek, stříhají se střihy na oděvy a člověk je celý den skloněný nad stolem, nebo tahá ty balíky, což bych správně ani neměla - proto jsem měla ty zdravotní potíže. No, nebudu tu rozebírat problémy v práci, ale ve zprávě mám jasně napsáno, že momentálně nemůžu zvedat těžká břemena, musím se šetřit a ještě mi nebylo doporučeno se nechat uschopnit. Navíc se na to absolutně necítím, protože mě záda pořád bolí a i několik nocí po sobě kvůli tomu nespím. Nejsem žádný simulant, tato situace je mi velmi nepříjemná, celý život pracuji, ale nyní se prostě do práce vrátit nemůžu a přemýšlím nad zažádáním o důchod. Nátlak od zaměstnavatele je čím dál větší, takže jsem se v rámci zachování psychické pohody rozhodla, že dám výpověď. A proto jsem se obrátila na tento portál - našla jsem si na internetu, že je to z mé strany možné i během prac.neschopnosti, zajímá mě však, zda mi bude dál ossz platit nemocenskou, nebo o ni s tou výpovědí příjdu a budu se muset nahlásit na úřad práce?
Prosím kohokoliv o radu, jak to v tomto případě chodí, snažím se to dohledat na interetu, ale moc toho není ...
Mockrát děkuji, Milena.