Výpověď na neschopence - co dál?

• (neregistrovaný)

17. 5. 2017 11:16

Dobrý den, mám takový neobvyklý dotaz. Od podzimu minulého roku marodím, byla jsem na operaci s plotýnkami a na jaro letos jsem byla na měsíc v lázních. Tuto dobu na neschopence mi v práci jakž-takž "tolerovali", ale od té doby, co jsem doma z lázní, mi zvoní šéfová téměř každý týden doma a ptá se mě, kdy se vrátím do práce a naléhá na mě ... Je to proto, že pod ní nikdo nechce dělat moji práci, protože je to těžká práce, kde se tahají i 20kg balíky látek, stříhají se střihy na oděvy a člověk je celý den skloněný nad stolem, nebo tahá ty balíky, což bych správně ani neměla - proto jsem měla ty zdravotní potíže. No, nebudu tu rozebírat problémy v práci, ale ve zprávě mám jasně napsáno, že momentálně nemůžu zvedat těžká břemena, musím se šetřit a ještě mi nebylo doporučeno se nechat uschopnit. Navíc se na to absolutně necítím, protože mě záda pořád bolí a i několik nocí po sobě kvůli tomu nespím. Nejsem žádný simulant, tato situace je mi velmi nepříjemná, celý život pracuji, ale nyní se prostě do práce vrátit nemůžu a přemýšlím nad zažádáním o důchod. Nátlak od zaměstnavatele je čím dál větší, takže jsem se v rámci zachování psychické pohody rozhodla, že dám výpověď. A proto jsem se obrátila na tento portál - našla jsem si na internetu, že je to z mé strany možné i během prac.neschopnosti, zajímá mě však, zda mi bude dál ossz platit nemocenskou, nebo o ni s tou výpovědí příjdu a budu se muset nahlásit na úřad práce?
    Prosím kohokoliv o radu, jak to v tomto případě chodí, snažím se to dohledat na interetu, ale moc toho není ...
    Mockrát děkuji, Milena.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2017 11:29

jasná. (neregistrovaný)

Re: Výpověď na neschopence - co dál?
      Po ukončení pracovního poměru můžete dát pobírat nemocenské dávky a to až do vyčerpání podpůrčí doby, která je 380 dní ode dne vzniku pracovní neschopnosti. Samozřejmě záleží na lékaři, zda vám pracovní neschopnost neukončí dříve.
      Pokud by k ukončení prac. poměru došlo a dál jste byla na nemocenské, pak musíte zajít na vaší zdravotní pojišťovnu a nahlásit tam pracovní neschopnost, jinak by vám na ZP vznikl dluh.

• 17. 5. 2017 11:29

JiřinaH. (neregistrovaný)

Chcete-li podat výpověď, můžete jak již víte dát i v době PN.
      Prac.poměr skončí po výpovědní dvouměsíční době a pokud bude PN trvat dál, budou dávky dál vypláceny. Podpůrčí doba pro výplatu je 380 kal.dnů od poč.PN, poku jste předtím nemarodila ( zjednod(U nás to byla dokonce žena,která má 3 týdny před termínem porodu) . Na ÚP máte čas po skončení PN.

• 17. 5. 2017 11:49

Kara

A co kdybyste šéfové řekla, jak to je - že tu práci dělat nemůžete a že se do práce nemůžete vrátit, protože neschopnost ještě potrvá, ať místo Vás shání někoho jiného. A zatím zůstaňte zaměstnaná na neschopence. Pokud budete dávat výpověď nebo se na ukončení dohodnete, tak tam uveďte i to, že jde o zdravotní důvody. Až pak půjdete na ÚP, tak nebudete mít podporu pokrácenou (ÚP si ještě vyžádá hodnocení od lékaře a podle toho Vaše ukončení poměru bude vyhodnoceno jako ukončení z vážného důvodu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).