Re: Zdanění příjmu z USA
V USA jsem od června (více jak 183 dní), mám tu pracovní smlouvu na 1 rok, ale mám i trvalý pobyt v ČR. Příjmy mám pouze z univerzity v USA, které jsou podle Sml. o zamezení dvojího zdanění osvobozeny od placení daní v USA.
Myslíte, že splňuji podmínky pro to, abych nemusela podávat daňové přiznání a platit daň v ČR?
Děkuji.
Re: Zdanění příjmu z USA
Co se týče daně z příjmů fyzický osob v ČR nyní nejste poplatníkem, tedy nemusíte dávat přiznání. (Smlouvu o zamezení dvojího zdanění jsem nezkoumal.)
Dodávám ovšem, že je třeba ještě řešit sociální a zdravotní pojištění.
U sociálky jste účastníkem pokud jste občanem ČR a u zdravotního pokud zde máte v ČR trvalý pobyt nebo zaměstnání.....
Jj... ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 10. 2005 0:49
Pracuji v USA jako výzkumný pracovník na univerzitě a není mi přesně jasná otázka placení daní. Podle Smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a USA jsem podle čl.21 osvobozena po dva roky od placení daní v USA.
Mohli byste mi prosím poradit, zda musím podávat daňové přiznání a platit daň z mého příjmu v ČR?
Děkuji za odpověď.