Penále z FÚ + DPH

• (neregistrovaný)

24. 10. 2005 8:05

Dobrý den všem. Z FÚ mi přišlo několik předpisů na penále za loňský rok. Týká se to DPH a opožděných plateb. Jistě víte, jak je občas těžký dph stihnout v termínu. Neovlivním to, když nemám včas podklady. DPH však vždy zaplatím nejpozději 25. Nyní mi FÚ posílá penále za to, že jim platba přišla 26. Je to tak správně? Nechci se s nikým dohadovat, ale měla jsem za to, že pokud 25. pošlu platbu, je to OK. Přece nemůžu vědět, za jak dlouho to banka pošle?! To by poslední možný den pro dph nebyl 25., ale už někdy o dva dny dříve.
    Díky za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 10. 2005 9:38

jruzicka (neregistrovaný)

Re: Penále z FÚ + DPH
      Viz. § 61 zákona o správě daní a poplatků. "Za den platby se považuje ..."
      K nalezení zda na tomto webu.

• 24. 10. 2005 9:48

Lenka (neregistrovaný)

Znamená to tedy, že chybu pravděpodobně dělá banka, která by měla ohlásit, že toho 25. platbu přijala? Chápu to dobře?

>*****
      >Viz. § 61 zákona o správě daní a poplatků. "Za den
      >platby se považuje ..."
      >K nalezení zda na tomto webu.
      >****

• 24. 10. 2005 9:55

Pokud platíte v hotovosti na pokladně správce daně pak máte potvrzení o přijetí platby s datem přijetí platby od správce daně. Pokud platíte složenkou na poště máte potvrzení na ústřižku o datu zaplacení. Pokud platíte převodním příkazem máte na výpisu datum odepsání peněžních prostředků z vašeho účtu. Je-li datum úhrady vždy správný, podejte odvolání proti rozhodnutí správce daně a doložte jej uvedenými doklady.

• 24. 10. 2005 11:26

Lenka (neregistrovaný)

Děkuji, dá se tomu to nějakým způsobem předejít? Přece nebudu podávat odvolání pokaždé, co pošlu platbu 25.?

>>Znamená to tedy, že chybu pravděpodobně dělá banka,
      >>která by měla ohlásit, že toho 25. platbu přijala?
      >>Chápu
      >>to dobře?
      >>
      >>
      >>
      >>>*****
      >>>Viz. § 61 zákona o správě daní a poplatků. "Za den
      >>>platby se považuje ..."
      >>>K nalezení zda na tomto webu.
      >>>****
      >*****
      >Pokud platíte v hotovosti na pokladně správce daně pak
      >máte potvrzení o přijetí platby s datem přijetí platby
      >od správce daně. Pokud platíte složenkou na poště máte
      >potvrzení na ústřižku o datu zaplacení. Pokud platíte
      >převodním příkazem máte na výpisu datum odepsání
      >peněžních prostředků z vašeho účtu. Je-li datum úhrady vždy
      >správný, podejte odvolání proti rozhodnutí správce
      >daně a doložte jej uvedenými doklady.
      >*****

• 24. 10. 2005 11:37

Zdá se mi to divné, protože obecně správce daně takto nechybuje. U mě se to ještě nikdy nestalo. Pokud by se však situace opakovala můžete postupovat podle zákona č. 337/92 Sb., o správě daní a poplatků, a to využitím všech dostupných řádných opravných prostředků, zejména reklamace podle § 53, odvolání podle § 48 a dále pak žalobou na správce daně pro porušení základních zásad daňového řízení, zejména § 2, odst. 2, protože správce daně je povinen použít takové prostředky, které daňový subjekt nejméně zatěžují, což se nedá říci o opakovaném chybném vystavování rozhodnutí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).