Ukončení pracovního poměru - nemocenská

• (neregistrovaný)

24. 10. 2005 12:49

Dobrý den. Prosím o odpověď na tento dotaz: Moje maminka je ročník 1951. Firma u které pracuje jde do likvidace a z toho důvodu dostali všichni zaměstnanci výpověď k 31.10.2005 s 2 měsíčním odstupným. Maminka se snaží si najít práci, ale v tomto věku bohužel marně ... Nevíte co vychází finančně výhodněji, zda se zaregistrovat na pracovní úřad, nebo nastoupit na neschopenku? V případě neschopenky se průměr pro nemocenskou počítá z posledních třech odpracovaných měsíců, tedy 8,9,10/2005 a je v tomto průměru zahrnuto i odstupné, tudíž bude průměr vyšší? Děkuji mnohokrát za odpověd. Dita.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 10. 2005 13:03

Anonymní (neregistrovaný)

Re: ukončení pracovního poměru - nemocen
      mela jsem podobnou zkusenost a myslim, ze vyhodnejsi je postup: 1.nemocenska (co nejdele) a pak teprve 2. UP. U nemocenske vsak mam pocit, ze vymer.zaklad se pocita z posledniho ctvrtleti (tj.7,8,9),ale nejsem si jista

• 24. 10. 2005 13:03

HanaP (neregistrovaný)

Já bych se den po ukončení pracovního poměru zaregistrovala na úřadu práce a pak bych "onemocněla". Na ÚP oznámíte nemoc, oni pozastaví výplatu dávek - nemocenské bude vyplácet zaměstnavatel. Vyměřovací základ pro nemoc se počítá rok zpětně - a bohužel odstupné v něm nebude zahrnuto, protože se z něj neodvádí sociální pojištění. Většinou platí, že částka nemocenského je vyšší, než dávky z úřadu práce - a kromě toho, o dobu nemoci se prodlužuje doba registrace na ÚP a tím i doba, potřebná pro hledání nového zaměstnání.

• 24. 10. 2005 15:29

Dobrý den, mohu ze své zkušenosti říci následující. To samé, co se stalo Vaší mamince, se stalo mě letos na jaře. Týden před výpovědí jsem si nechala vystavit neschopenku a jsem stále na neschopence. Nevím, jestli je lepší jít nejdříve na ÚP a potom na neschopenku. Tím, že jsem nemocná před ukončením pracovního poměru, tak jsem vlastně stále jako zaměstnanec a stále mi běží nárok na dovolenou. Sice se mi po 100 dnech pracovní neschopnosti krátí, ale stejně tak na tom vydělám. Takže pokud budu např do konce roku ještě nemocná, tak mi vznikne cca 15 dnů nároku na dovolenou....nepočítala jsem to přesně, takže po ukončení pracovního poměru, což je po skončení neschopnosti mi vyplatí odstupné a ještě k tomu 15 dní dovolené. Toto píšu jen jak jsem to provedla já, ale také nevím, jestli je to nejlepší..... Jinak přeji mamince hodně štěstí v hledání práce. Já už mám něco před rukama, ale v 54 letech je to moc a moc těžké.i když máte velké pracovní zkušenosti, tak to bohužel ty mladé manažery moc nezajímá, hlavně že je na co koukat....a kdyby jen to. Vědomosti v tomto případě jsou nedůležité:)))
      Naštěstí ne všichni jsou tací, jen se těžko hledají.

• 24. 10. 2005 15:49

HanaP (neregistrovaný)

Pokud jste onemocněla týden před ukončením pracovního poměru, pokud tedy ten poměr skutečně skončil, tak nejste zaměstnanec, pouze z hlediska zdravotního a sociálního pojištění jste pojištěna. V žádném případě Vám nevzniká nárok na dovolenou. Možná ale, že Vám fïrma pracovní poměr neukončila...

• 24. 10. 2005 15:53

HanaP (neregistrovaný)

Paní z původního dotazu už má výpověď v ruce.. Vy zřejmě jste onemocněla dřív, než Vám byla výpověď předána. Každé je jiný případ, H.

• 24. 10. 2005 16:44

Ale dneska je 24.10.2005 a výpověď dostali k 31.10.2005, což znamená, že ta paní je ještě stále zaměstnanec a tudíž může nastoupit na nemocenskou. Ovšem nevím, jak je to v případě, když firma jde do likvidace, jestli dále vzniká nárok na dovolenou. To opravdu nevím, ale na větších pracovních úřadech jsou poskytovány bezplatné právní služby. Já jsem se tam také byla informovat a bylo mi porazeno tak, jak jsem psala výše.

• 24. 10. 2005 17:49

HanaP (neregistrovaný)

Jestli to správně chápu, paní už převzala výpověď, takže konec pracovního poměru nemoc neovlivní. U Vás to bylo asi tak, že sice jste věděla, že výpověď přijde, ale ještě jste ji nepřevzala. Tím, že jste onemocněla, znemožnila jste zaměstnavateli, aby Vám výpověď dal. Takže vlastně jste nemocná a rozvázání pracovního poměru ještě nemáte. Je to tak?

• 25. 10. 2005 22:29

Ano, je to přesně tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).