Re: DPN ve výpovědní lhůtě
Výpověď dal zaměstnavatel pro porušení §52g. Pracovní dobu jsem UVEDLA - jedná se o práce v kultuře, zaměstnanec pracoval na zkr. úvazek 0,75 (6h denně), ale práce je takového charakteru, že většinou nelze odpracovat těch 6h v kuse, např. jeden den zde byl 2h, chystal sál na akci, v den akce zde byl třeba 10h...
Nerozumím, na co se ptáte, můžete to nějak přiblížit? Jak jsem uvedla: pracovní doba je nepravidelná, nejedná se o směny, není pevně stanovena doba odkdy-dokdy musí být zaměstnanec na pracovišti. Měsíčně má mít odpracováno 6h x počet prac. dnů připadajících na daný měsíc ...
Zákonná úprava nezná "nepravidelnou pracovní dobu". Základní rozlišení je PD rozvržená rovnoměrně nebo nerovnoměrně, pokud nerovnoměrně, zaměstnavatel musí stanovit vyrovnávací období, na celé toto VO naplánovat směny a nejméně 2 týdny předem s tímto harmonogramem zaměstnance seznámit. Co je na tom složitého?
Nic, jenom že jste to mohla napsat rovnou :-), Jsme malá organizace do 10 zaměstnanců s běžnou pracovní dobou, tento zam. je výjimka, navíc mzdy dělám teprve krátce, takže vtomto se neorientuji a proto se zde ptám ...
Zaměstnanec má tedy nerovnoměrnou pracovní dobu, ale ve smlouvě je uvedeno 30h/týdně, vyrovnávací období nebylo stanoveno (nejedná se o směnný provoz!), navíc v tomto provozu skutečně nelze dopředu plánovat více jak týden, takže rozvržení jako takové je v rovině ústní dohody. Z čehož mi vyplývá, že odpracování chybějících hodin nemůžeme požadovat?
Jsme malá organizace do 10 zaměstnanců s běžnou pracovní dobou, tento zam. je výjimka, navíc mzdy dělám teprve krátce, takže vtomto se neorientuji a proto se zde ptám ...
V úvodu jsem prosila o radu a ne o vaše hodnocení, pokud si potřebujete honit ego, měla jste to říct rovnou, mohla jsem si ušetřit čas a zeptat se někoho jiného, kdo by byl ochoten poradit. Každopádně nejste první v této diskusi, kdo se zachoval podobně. Přístě prosím buď napište rovnou "nevím" nebo neodpovídejte.
Do této diskuse píší lidé, kteří potřebují poradit, z čehož vyplývá že se někdy prostě v daném problému neorientují. Každopádně děkuji za váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 6. 2017 8:33
Dobrý den, prosila bych o odsouhlasení správného postupu: zaměstnanec od 1.3. ve výpovědní lhůtě, od.28.4. (pátek) DPN, 7.6. ukončení DPN.
V dubnu mu chybělo odpracovat 6,5 h (samozřejmě při zohlednění DPN, tu nepočítám). Pracovník má úvazek 30h týdně, směny nemá, ale jedná se o práci v kultuře, takže pracovní dobu má pohyblivou, jde o to,aby za měsíc odpracoval dané hodiny, vyjímečně se neodpracované hodiny převáděly do dalšího měsíce, když bylo méně práce.
Správně by měl tedy odpracovat 8.6. ty chybějící hodiny a 9.6. ho odhlásím? Realita je taková, že ukončení DPN donesl včera odpoledne, takže bychom mu měli evidovat absenci a 9.6. ho odhlásit? Jak se ZP za ten 1 den?
Snad to není zmateně napsané, děkuji za odpověď.