Jak zauctovat proforma fakturu?

• (neregistrovaný)

24. 10. 2005 16:33

Omlouvám se za asi již trochu ohrané téma, nicméně přeci jen bych se rád ujistil jak nato. Předem podotýkám, že jsem si četl co kam zaúčtovat, ovšem co kraj, to jiná řeč - doslova.

Rozdíl mezi proforma a zálohovou bych příliš neřešil, vzhledem k tomu, že v drtivé většině lidé stejnak chápou toto označení stejně.

Účtuji v Money S3

1. Vystavím novu proforma fakturu s veškěrými náležitostmi. (MD:324 D:324). Tuto fakturu vystisknu a zašlu klientovi k úhradě.
    2. Po připsání peněz na náš účet, vytvořím bankovní příjmový platební doklad na obdrženou částku. MD:221 D:324 (?). Provedu spárování této platby s dotyčnou fakturou.

Mno a teď otázkou co dál? Stačí dát klientovi onen příjmový bankovní doklad a nebo bych mu měl vytisknout i "ostrou" fakturu? Jakože odpověď zřejmě triviální, ale hned povím, co mě mate.

Totiž popravdě dost dobře netuším, jak účetní program Money tyto faktury chápe. Při zákládání dám prostě vytvořit fakturu, vypíšu její náležitosti a jako druh vyberu "proforma". Ovšem zde mi příjde zjímavé, že když se pak pokouším onu fakturu vytisknout, vyleze mi vždy "stejný" kus papíru s nadpiskem "FAKTURA" s koncovymi kolonkami "Celkem k uhrade: 12345", "Uhrazeno zalohou: 0" a zbývá uhradit: 12345". Když provedu úhradu s tuto fakturu spáruji s příjmovým dokladem, označí se na řádku, že je uhrazena s patřičnym datem úhrady. Když chci ovšem tuto fakturu vytisknout, zobrazí se opět stejně s nulovou zálohou a že zbývá uhradit plná výše. Asi dělám něco blbě, ale bohužel se to nechová tak, jak by asi člověk - neúčetní, čekal. :/

Otaákza, jak pak ještě k tomuto vytisknout ostrou fakturu je asi zbytečná, když zatím ani tato první část nefunguje :(

Díky za help.
    J.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).