Re: přeúčtování nevyčerpané dovolené
Pokud se jedná o dovolenou za rok 2004, kterou lze vybrat do konce r. 2005, tak se vůbec o dohadné položce účtovat nemělo. Účtovalo se, pokud by se dovolená nevyčerpala do konce r. 2005 a mohla by být tato nevyčerpaná dovolená proplacená. To již dnes ale neplatí. Dovolenou z r. 2004 již nelze proplatit, pokud se nevyčerpá do konce roku, propadá. Účet 524 musel být se základu daně vyloučen. Takže já bych to viděl na dodatečné DP.
Naši auditoři mě (bohužel) donutili i v roce 2004 vytvořit tuto dohadnou položku (tj.na nevyčerpanou dovolenou 2004 včetně SZ+ZP z této dovolené). Takže k 31.12.04 jsem účtovala nevyčerpanou dovolenou 521/389 (počet dní krát denní průměr dovolené počítaný pro leden-březen 2005) a 524/389 SZ+ZP z této dovolenou. V roce 2005 rozpouštím postupně z 389 při účtování mezd tak, jak je stará dovolená postupně vybírána (389/331 a 389/336).
Dohadnou položku s nevyčerpanou dovolenou jsem zrušil tím způsobem, že jsem ji přeúčtoval do výnosů. Tedy 389/648 v letošním roce. Takto bych snad dodatečné DP vystavovat nemusel, nemyslíte?
>Přebral jsem účetnictví a nevím si rady s účtem 389 na
>kterém můj předchůdce účtoval nevyčerpanou dovolenou
>za rok 04. V roce 2004 účtoval 521 (524)/389. Jak
>provést zúčtování? Kam přeúčtovat z účtu 389 a jakým
>způsobem zjistím na konci tohoto roku výši nevyčerpané
>dovolené - dny x sazba pro náhrady pro jednotlivé
>zaměstnance?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
25. 10. 2005 11:07
Přebral jsem účetnictví a nevím si rady s účtem 389 na kterém můj předchůdce účtoval nevyčerpanou dovolenou za rok 04. V roce 2004 účtoval 521 (524)/389. Jak provést zúčtování? Kam přeúčtovat z účtu 389 a jakým způsobem zjistím na konci tohoto roku výši nevyčerpané dovolené - dny x sazba pro náhrady pro jednotlivé zaměstnance?