Dobrý den pane Havranče,
na samotný pronájem není nutné (ani možné) obdržet živnostenské oprávnění. Příjem z pronájmu se daní v rámci skupiny příjmů podle § 9 zákona o daních z příjmů. Z tohoto důvodu jste povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, kde spolu s příjmy z pronájmu uvedete také příjmy ze závislé činnosti dle ustanovení § 6 zákona o daních z příjmů.
Dílčím základem daně podle § 9 odst. 3 zákona o daních z příjmů u příjmů z pronájmu jsou příjmy snížené o výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení, které můžete uplatňovat buď jako skutečné výdaje, nebo lze proti příjmům uplatnit výdaje procentem z příjmů (30 % z příjmů). Skutečné výdaje bývají daňově výhodnější, zejména zahrnují-li též odpisy nemovitosti, poplatky za energie atd.
Dle ustanovení ustanovení § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů v případě, že používáte byt k podnikatelské činnosti nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a nebo k pronájmu, nelze odečet úroků z hypotéčního úvěru uplatnit (v případě pronájmu jen části bytu lze úroky uplatnit jen v poměrné výši) jako nezdanitelnou část základu daně. Úroky z hypotečního úvěru však mohou být uplatněny v rámci skutečných výdajů v § 9 - viz výše.
Současně platí, že příjmy z pronájmu nevstupují do vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení ani zdravotní pojištění.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 1. 2013 19:32
Dobrý den
Mám dotaz k pronájmu bytu, jsem zaměstnanec tj. můj hlavní příjem je z prac. poměru.Minulý rok jsem koupil byt na své jméno na hypoteční úvěr a pronajímám ho, nebydlím tam a nejsem tam zatím hlášen k trvalému pobytu. Příjem z pronájmu budu zdaňovat, potřebuji živnostenský list nebo popř. dle jakého paragrafu budu zdaňovat tento příjem a na jakém řádku daň.přiznání ho budu uvádět?Dále, pokud tam nemám trvalý pobyt mohu si i tak uplatnit veškeré náklady tj. odpis bytu, úroky z HÚ, energie a výdaje za poplatky bytu(tyto platím sám a nejsou v ceně nájmu) v plné výši, pakliže ano na základě čeho? Mohu mít několik bytů na hypotéku a tyto úroky si odečítat, nebo je možné uplatnit v tomto duchu pouze jeden byt jako provozovnu a tento si odečíst, zajímá mne za jakých podmínek mohu tento další byt uplatnit, zejména HÚ, odpis. V případě, že si budu dělat přiznání sám navyšuje příjem z pronájmu základy pro odvody SSZ a ZP, budu muset tyto dělat a podávat zvlášť a vézt přehled?Děkuji za odpověd