Pronájem bytu

• (neregistrovaný)

19. 1. 2013 19:32

Dobrý den
    Mám dotaz k pronájmu bytu, jsem zaměstnanec tj. můj hlavní příjem je z prac. poměru.Minulý rok jsem koupil byt na své jméno na hypoteční úvěr a pronajímám ho, nebydlím tam a nejsem tam zatím  hlášen k trvalému pobytu. Příjem z pronájmu budu zdaňovat, potřebuji živnostenský list nebo popř. dle jakého paragrafu budu zdaňovat tento příjem a na jakém řádku daň.přiznání ho budu uvádět?Dále, pokud tam nemám trvalý pobyt mohu si i tak uplatnit  veškeré náklady tj. odpis bytu, úroky z HÚ, energie a výdaje za poplatky bytu(tyto platím sám a nejsou v ceně nájmu) v plné výši, pakliže ano na základě čeho? Mohu mít několik bytů na hypotéku a tyto úroky si odečítat, nebo je možné uplatnit v tomto duchu pouze jeden byt  jako provozovnu a tento si odečíst, zajímá mne za jakých podmínek mohu tento další byt uplatnit, zejména HÚ, odpis. V případě, že si budu dělat přiznání sám navyšuje příjem z pronájmu základy pro odvody SSZ a ZP, budu muset tyto dělat a podávat zvlášť a vézt přehled?Děkuji za odpověd

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2013 22:21

bez přezdívky

Dobrý den pane Havranče,

na samotný pronájem není nutné (ani možné) obdržet živnostenské oprávnění. Příjem z pronájmu se daní v rámci skupiny příjmů podle § 9 zákona o daních z příjmů. Z tohoto důvodu jste povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, kde spolu s příjmy z pronájmu uvedete také příjmy ze závislé činnosti dle ustanovení § 6 zákona o daních z příjmů.

Dílčím základem daně podle § 9 odst. 3 zákona o daních z příjmů u příjmů z pronájmu jsou příjmy snížené o výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení, které můžete uplatňovat buď jako skutečné výdaje, nebo lze proti příjmům uplatnit výdaje procentem z příjmů (30 % z příjmů). Skutečné výdaje bývají daňově výhodnější, zejména zahrnují-li též odpisy nemovitosti, poplatky za energie atd.

Dle ustanovení ustanovení § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů v případě, že používáte byt k podnikatelské činnosti nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a nebo k pronájmu, nelze odečet úroků z hypotéčního úvěru uplatnit (v případě pronájmu jen části bytu lze úroky uplatnit jen v poměrné výši) jako nezdanitelnou část základu daně. Úroky z hypotečního úvěru však mohou být uplatněny v rámci skutečných výdajů v § 9 - viz výše.

Současně platí, že příjmy z pronájmu nevstupují do vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení ani zdravotní pojištění.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).