Re: asistent pedagoga a hlavní prázdniny
Zákoník práce letní prázdniny neřeší. Každému zaměstnanci je dovolená podle stanovených pravidel krácena z důvodu zameškání práce, jedná se o krácení, které je povinné. Dovolenou určuje zaměstnavatel, proto je požadavek ředitele oprávněný (neřešíme rozsah krácení).
§207 ZP - Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku
Mluvil jsem s paní, která v jedné škole pracuje - pokud někomu nevyjde na celé prázdniny dovolená, dělají to právě takto - překážky s 80 % náhrady platu.
Zcela subjektivně a aniž bych o tom cokoli věděla, bych shledala problémem termín "nuceného" nástupu do práce, kolidující s naplánovanou rodinnou dovolenou, přičemž plánování proběhlo za mylného letitého předpokladu že "prázdniny = překážka v práci na straně zaměstnavatele". :-))
Hezký parný letní den všem.
Ta škola přece nespadla, takže když nemá dovolenou, tak prostě bude docházet do školy a dělat třeba přípravu na příští rok. Neobávám se toho, že by se nudila. Problém by asi mohl být, pokud by se škola celá třeba rekonstruovala a nebyl do ní vůbec povolen vstup.
Ani se nedivím, že manželce nechtějí smlouvu prodloužit, jestliže má k tomu stejný přístup jako vy. Asistent pedagoga -
Vyhláška č. 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných
Do srpna 2016 byly základní činnosti asistenta pedagoga definovány vyhláškou č. 73/2005 Sb., ve znění pozdější novelizace vyhláškou č. 147/2011 Sb.
S platností od 1. 9. 2016 byla tato vyhláška nahrazena vyhláškou č. 27/2016 Sb., která v §5 k činnostem asistenta pedagoga uvádí, že:
•asistent pedagoga poskytuje podporu jinému pedagogickému pracovníkovi (učiteli, vychovateli, spec. pedagogovi apod.) při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (odstavec 1);
Takže poskytuje podporu jinému pedagogickému pracovníkovi může znamenat, že mu může vytvářet učební plány, pomůcky atd., to co zde již bylo psáno a dle mne je v souladu s vyhláškou.
To není překážka v práci na straně zaměstnavatele - to je "problém" na straně zaměstnance. Škola přece nemůže za to, že manželka byla nemocná (nešlo-li ovšem o pracovní úraz, pak by se dovolená nekrátila) a nesplnila podmínky nároku na dovolenou, případně že jí byla dovolená z důvodu nemoci krácena (byla by krácena například i z důvodu absence).
Nemá nárok na dovolenou = musí chodit do práce. A co v té práci bude dělat, když je asistentka pedagoga a nemůže asistovat, protože tam pedagog není (třeba právě proto, že jemu nárok na nekrácenou dovolenou vznikl), je věcí zaměstnavatele.
Může třeba - aniž bych chtěla jakkoli zlehčovat práci asistenta pedagoga - rovnat knížky podle abecedy, sešity podle barev a kopírovat testy pro písemky na další rok. Bude dělat to, co je v souladu s její "náplní práce" a co jí zaměstnavatel jako úkol zadá.
Otázka je o jakého pracovníka jde, a jak je ho možné sjednaným druhem práce v době prázdnin zaměstnat. Dle mne to nejde brát plošně, ale případ od případu. A možná to dělají proto, že na nich vlastně ušetří, protože je platí pouze 80%, nikoliv 100% jak by museli, pokud by chodili do práce. Takže za mne ano, na té nejmenované škole to dělají špatně a okrádají zaměstnance, pokud pro ně v době prázdnin mají práci, která odpovídá sjednanému druhu práce.
>>>>>
>>>>>Mluvil jsem s paní, která v jedné škole pracuje -
>>>>>pokud někomu nevyjde na celé prázdniny dovolená,
>>>>>dělají to
>>>>>právě takto - překážky s 80 % náhrady platu.
>>>>>
>>>>To není překážka v práci na straně zaměstnavatele -
>>>>to
>>>>je "problém" na straně zaměstnance. Škola přece
>>>>nemůže
>>>>za to, že manželka byla nemocná (nešlo-li ovšem o
>>>>pracovní úraz, pak by se dovolená nekrátila) a
>>>>nesplnila
>>>>podmínky nároku na dovolenou, případně že jí byla
>>>>dovolená z důvodu nemoci krácena (byla by krácena
>>>>například
>>>>i z důvodu absence).
>>>>Nemá nárok na dovolenou = musí chodit do práce. A co
>>>>v
>>>>té práci bude dělat, když je asistentka pedagoga a
>>>>nemůže asistovat, protože tam pedagog není (třeba
>>>>právě
>>>>proto, že jemu nárok na nekrácenou dovolenou vznikl),
>>>>je věcí zaměstnavatele.
>>>>Může třeba - aniž bych chtěla jakkoli zlehčovat práci
>>>>asistenta pedagoga - rovnat knížky podle abecedy,
>>>>sešity podle barev a kopírovat testy pro písemky na
>>>>další
>>>>rok. Bude dělat to, co je v souladu s její "náplní
>>>>práce" a co jí zaměstnavatel jako úkol zadá.
>>>
>>>Takže na té nejmenované škole to podle Vás dělají
>>>špatně?
>>
>Domnívám se, že pokud pro ni bude mít ředitel práci,
>která spadá do náplně práce asistenta, ale ona
>potřebuje volno, protože máte naplánovanou rodinnou dovolenou,
> že by mohl ředitel přistoupit na žádost Vaší manželky
>o neplacené volno. Co říkáte?
Nebo se dohodnout na skončení PP.
Samozřejmě, že tam bude tu pracovní dobu, kterou má sjednanou. Neznám zaměstnavatele, který by platil za 8 hodin a zaměstnanci šli po 6 hodinách domů. A také na tom nevidím nic špatného, za kolik hodin je placena, tolik hodin musí pracovat. A do druhých pedagogů vám opravdu nic není.
Samozřejmě, to není vaše starost, ale starost toho, kdo platí a za co platí. Jak můžete vědět přesně, kdy , co, v jakém rozsahu dělají ostatní ? Práce vždy nemusí být nutně vykonávána na jednom pracovišti. Nechápu lidi, kteří strkají nos do toho , po čem jim nic není. Zaměstnanec má vykonávat práci v takovém rozsahu, jaký má sjednán a určitě v jeho popisu práce není šmírovat ostatní. Opravdu se nedivím, že smlouvu už neprodlouží.
Ale tady není co radit. Zaměstnavatel chce přidělovat práci, nárok na dovolenou nevznikl, odpracovat musí stanovenou a sjednanou délku pracovní doby. To vám bylo napsáno už několikrát. A vzhledem k vašemu slovníku - trčet v práci,kontrola toho, co dělají jiní, to opravdu vybízí k tomu, jak vám odpovídat. Prostě už k tomu nemám co víc dodat - za mne zaměstnavatel postupuje v souladu se zákonem, na té druhé škole - nelze bez patřičných informací posoudit, zda postupují v souladu se zákonem, nebo tím, že platí 80% okrádají zaměstnance. Hezký den.
Za dobu své mnohaleté praxe se nebojím říct, že ano, dělají to špatně. Ale pokud Vám vyhovuje, že manželka dostane 80% a ne 100%, na které má nárok, tak vzhledem ke končící smlouvě ji zkuste zaměstnat na té druhé škole.
Promiňte, ale já bych raději vzala do ruky hadr za 100%, než byla doma za 80% ...
Pořád nevíme "v čem je zakopaný pes" - bojíte se jen toho, že bude muste uklízet, nebo máte naplánovanou dovolenou, se kterou vám dřívější termín nástupu do práce koliduje, nebo je v tom něco jiného?
Vždyť píšete, že jí smlouvu neprodloužil a také, že dlouho marodila, protože krácení dovolené nastává až po 100 zameškaných dnech a také bude odpočívat celý červenec a srpen do 10. , ne ? Ale jinak může požádat o ukončení pracovního poměru dohodou, jak výše psala VH, myslím, že jí rádi vyhoví.
Ano, dělala a uspěla. Ale promiňte, nemám chuť diskutovat s někým, kdo napíše, že jeho manželka bude možná muset TRČET v práci 8 hodin.
Já jsem v práci často i déle a nejsem tam proto, abych ten čas "nějak přežila". To by mi zaměstnavatel rozhodně netoleroval.
Proto Vám přeji hezký den a zdárné dořešení Vašeho problému.
>>>>>Mluvil jsem s paní, která v jedné škole pracuje -
>>>>>pokud někomu nevyjde na celé prázdniny dovolená,
>>>>>dělají to
>>>>>právě takto - překážky s 80 % náhrady platu.
>>>>>
>>>>Nemá nárok na dovolenou = musí chodit do práce. A co
>>>>v
>>>>té práci bude dělat, když je asistentka pedagoga a
>>>>nemůže asistovat, protože tam pedagog není (třeba
>>>>právě
>>>>proto, že jemu nárok na nekrácenou dovolenou vznikl),
>>>>je věcí zaměstnavatele.
>>>>Může třeba - aniž bych chtěla jakkoli zlehčovat práci
>>>>asistenta pedagoga - rovnat knížky podle abecedy,
>>>>sešity podle barev a kopírovat testy pro písemky na
>>>>další
>>>>rok. Bude dělat to, co je v souladu s její "náplní
>>>>práce" a co jí zaměstnavatel jako úkol zadá.
>>>
>>>Takže na té nejmenované škole to podle Vás dělají
>>>špatně?
>>Za dobu své mnohaleté praxe se nebojím říct, že ano,
>>dělají to špatně. Ale pokud Vám vyhovuje, že manželka
>>dostane 80% a ne 100%, na které má nárok, tak
>>vzhledem
>>ke končící smlouvě ji zkuste zaměstnat na té druhé
>>škole.
>>Promiňte, ale já bych raději vzala do ruky hadr za
>>100%, než byla doma za 80% ...
>>Pořád nevíme "v čem je zakopaný pes" - bojíte se jen
>>toho, že bude muste uklízet, nebo máte naplánovanou
>>dovolenou, se kterou vám dřívější termín nástupu do
>>práce
>>koliduje, nebo je v tom něco jiného?
>
>zkuste zaměstnat na té druhé škole? Jak to myslíte?
>Zavolat vedení školy, aby někoho přijali? Jak se prosím
>Vás toto dělá. Vy už jste něco takového dělal/a?
Podívejte, jde Vám o výdělek nebo o volno (jedete na dovolenou nebo nemáte kam dát děti)? Pokud jde o výdělek, tak i ten hadr na ty 3 týdny by šel, ne? Ale myslím, že pro ni ředitel najde práci v rámci jejího druhu práce. A že bude chtít, aby odpracovala svůj úvazek. Pokud Vám jde o volno, ať manželka zkusí zvážit tu žádost o neplacené volno, jak jsem psala. Nebo dohodu o skončení poměru, jak psala VH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2017 11:32
Vždycky jsem se domníval, že letní prázdniny jsou z hlediska ZP jinou překážkou v práci s náhradou mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku. Z důvodu dlouhé nemoci nevznikl manželce nárok na potřebný počet dnů dovolené. Ředitel od ní žádá, aby byla od 11.8. v práci (přítomna ve škole). Je to tak správně? Děkuji za co možná nejrychlejší odpověď.