Re: Cesťák zahraničí a kurs za cest.náhr
Na SC buď záloha, nebo předání PK, jenže:-)) je jasné, že jednatelé vlastní tuto kartu již delší dobu, tak já bych to asi udělala tak, že bych před SC napsala Potvrzení, že dne....nebude vyplacena jednateli záloha na SC, ale společnost souhlasí s tím, že bude jednatel na SC používat služební platební kartu a podpis jiného společníka, statut. zástupce , ředitele atd.
K tomuto datu bych potom asi přepočetla cesťák.
Jak jinak se to dá udělat, nevím, je to trochu jiná situace, než je v zákoně o cest.náhradách uvedeno.
U nás máme dva zaměstnance s trvale přidělenou pl.kartou a cestovní náhrady přepočítávám přednostně kurzem z bankovního výpisu, pokud si vybral v cizině hotovost kartou (tímto kurzem přepočtu stravné i ostatní výdaje). Pokud hotovost nevybíral - mám pro tento případ stanoven kurz dne nástupu na pracovní cestu, tímto přepočtu stravné a účty, pokud je platil ze svých peněz. Jednotlivé platby kartou (např.benzín, ubytování) - opět dle skutečného kurzu z výpisu. Mělo by to být stanoveno ve směrnici. Domnívám se, že je to v souladu s paragrafem 21 odst.5 Zákona o cest.náhradách. Ale vyčkejte ještě na další názory.
Po návratu z dnešního školení opravuji svou předchozí odpověď. Dozvěděla jsem se, že v případě trvale držené karty se místo "kurzu dne určení výše zálohy" použije kurz výběru hotovosti v zahraničí a že pracovník má povinnost učinit tento výběr, a to hned první den v zahraničí, jinak by i on porušil Zákon o cestovních náhradách (prý i toto má být ve směrnici). Takže celý cesťák se pak počítá tímto jedním kurzem (včetně plateb kartou) vzhledem k zaměstnanci a kurzem dle směrnice v účetnictví, pak se doúčtuje kurzový rozdíl (vznikne na účtu 335).
Re: Cesťák-nestačím se divit:-)
Díky za info, ale nevíte případ, pokud stále vlastní kartu a na SC platí touto kartou - a žádný výběr hotovosti.
Jasné, že pokud je PK ke korunovému účtu, tak není co přepočítávat, ale pokud je k deviz. účtu, tak který kurz???
Ale to, že má povinnost učinit tento výběr a dokonce hned 1. den, no kdo si toto zase vymyslel, nic takového v zákoně není.
Na co bude proboha vybírat, když v dnešní době jde platit všechno bezhotovostně a ještě je to výhodnější, než poplatky za výběr a ještě k tomu v zahraničí... Jen zírám
Vypadá to, že budeme muset mít směrnici na každou blbost(omlouvám se za nevhodná slova, ale někdy to jinak nejde..)
:-)Aňa
Taky jsem se divila a taky si myslela, že výběr hotovosti nutný není (když můžeme platit bezhotovostně). Ten první den patrně proto, aby byla splněna povinnost poskytnout zálohu předem .
Chtělo by to asi ještě někde získat další informace, zatím se mi nepodařilo k trvale držené kartě najít písemného téměř nic. Řeší se hlavně karta zapůjčená na konkrétní prac.cestu. I proto jsem šla na toto školení, ale dozvěděla jsem se pouze variantu, kterou jsem výše popsala a na podrobnější dotazy bohužel z určitého důvodu nebyl čas.
No teď Vám ocituji §21/2
Zálohu v cizí měně nebo její část může zaměstnavatel po dohodě se zaměstnancem poskytnout též cestovním šekem nebo zapůjčením platební karty zaměstnavatele.
!Vždyť zde je přímo napsáno, že buď zálohu předem nebo platební kartu, NIC JINÉHO, tak nevím, kde tuto informaci školící pracovník sehnal:-((((
Asi vážně už neumím v těch zákonech číst.
Já s Vámi úplně souhlasím, přesně jako Vy jsem to chápala. Je možné, kdyby na tom školení byl větší prostor na diskusi, že bychom se dobrali ještě k nějakým dalším možnostem. Nebyl čas na to, abych dávala protiargumenty. Já to ale nepovažuji pro sebe za uzavřené a budu se pídit dál. Například si myslím, že Vámi popsaná varianta by taky mohla být dostatečná (i když nutnost toho výběru zdůvodňovala m.j.i tím, abychom mohli prokázat, že se cesta uskutečnila, ale stejně jsou z cesty snad vždycky nějaké účty a např.u nás ji vždy prokážu i bez toho...).
Bylo by zajímavé se dozvědět, jak to řeší jiné firmy.
Přeji Vám hezký den!
Tak pročítám Vaše zprávy a představuji si jak to řešit u našich 30-ti řidičů , kteří jsou neustále v na cestách. Cestovné počítám vždy posledního v měsíci najednou a kurzem k tomuto dni.Mám to popsané ve směrnici. Při kontrolách to vždy prošlo.Všichni mají k dispozici platební karty a hotovost na firemní poplatky.
Však to budete mít dobře,protože jak to zaúčtujete do daň. nákladů, to je na Vaší směrnici.
My se tady handrkujeme o výpočtu nároku na stravné podle Zákona o cest. náhradách.
Mělo vy se při vyúčtování vlastně přepočítávat dvěma kurzy.
- Jeden do účta
- Jeden pro výpočet nároku, který dostane zaměstnanec
(POzn.-takže nárokované stravné s použitím špatného kurzu Vám vlastně může napadnout pouze zaměstnanec..............)
Já to ale také nedělám, mám ve směrnici, že kurz pro přepočet do účetnictví je shodný s kurzem pro přepočet nároku stravného dle Zákona o CN.
Teď je tedy problém určit ten správný kurz.
:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 10. 2005 13:55
Prosím pomoc, náš jednatel jel na služební cestu do zahraničí. Žádnou zálohu vyplacenou neměl, vše platil z firemní karty. Teď ale nevím dle jakého kursu mu mám přepočítat cestovní náhrady.....
díky moc