Re: Daň z nabytí nem.
mám obavy, že než to stihnete koupit, tak bude osvobození zrušeno:-(
Děkuji mockrát. Našla jsem jeden starší dotaz zde: https://poradna.finance.cz/dane/65874-osvobozeni-od-dane-z-nabyti-nemovitych-veci/ kde je napsáno, že "Nabytí vlastnického práva v těchto případech k nemovité věci je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeno pouze když k němu dojde nejpozději do 5 let ode dne, od kterého lze podle stavebního zákona novou stavbu, nově vzniklou jednotku nebo jednotku změněnou stavební úpravou užívat." - tudíž chápu správně, že bychom dosáhli na osvobození novostavby? Dům koupíme během 3 měsíců. Děkuji
Právě, že stavař také nejsem :) Je to dost komplikované, bojím se, že ani daň. poradce neporadí - jelikož není stavař a úřednice na FÚ no nevím, nevím....ještě když je tam ten oříšek, že část je stará stavba a část novostavba. Děkuji za názory, hezký víkend
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 6. 2017 9:26
Hezký den, prosím mám takový specifický dotaz, možná někdo prosím budete vědět.
Budeme kupovat rodinný dům s pozemkem, jedná se starší budovu, která je zapsaná v KN a k ní byla započata v r. 2001 celková rekonstrukce, dostavba dalšího patra nová přístavba celého jedno křídla domu. Tato nová přístavba stále není zapsaná v katastru nemovitostí.
Nynější majitel tento starý dům a pozemek dostal darem - darovací daň byla řádně odvedena (pozemek + starý dům).
My nyní chceme tuto stavbu koupit s podmínkou, že majitel dům zkolauduje a řádně zapíše do KN.
A má otázka prosím zní, budeme my první úplatní nabyvatelé a mohl by se na nás vztahovat § 7 podle Zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí?
Děkuji moc za případné rady