Sleva na dítě-bonus u zaměstnance

• (neregistrovaný)

7. 7. 2017 15:40

Přeji dobrý den a děkuji za radu.
    Zaměstnankyně u nás pracuje od května, má invalidní důchod, pracuje na 4h denně a měsíční mzda se pohybuje mezi 6500 až 8000 Kč. Do konce roku, pokud neodejde, odpracuje 8 měsíců a roční hrubá mzda bude max. 56000 kč. V prohlášení má zapsané dítě, doložila rodný list. Pokud dítě zadám do programu Money, tak se mi vypočte měsíčně bonus na dítě. Teď nevím, zda je to takto správně, že bude mít měsíčně ve výplatě květen až prosinec navíc tento bonus 1117 Kč. Zda měsíčně bonus nedávat a zpracovat vše až za rok.... nebo je to jedno, kolik si vydělá za rok hrubého? Neovlivňuje roční hrubá mzda, zda má nebo nemá na bonus nárok? A co leden-duben, kdy byla na úřadu práce. Mám v tom zmatek. Nejraději bych to nechala až po skončení roku. Ale do programu jak zadám dítě, už to počítá bonus.

Děkuji

Klára..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 7. 2017 16:00

Líba (neregistrovaný)

Re: Sleva na dítě-bonus u zaměstnance
      To byste ji mohla dost poškodit.

Na měsíční bonus má nárok, pokud v měsíci dosáhne aspoň poloviny minimální mzdy. Píšete, že to splňuje.

Na roční bonus by měla nárok v případě, že bude mít za rok polovinu roční minimální mzdy. To teď nemůžete vědět, jestli ji dosáhne. V případě, že by např. onemocněla, tak vyplacené bonusy v RZD nevrací. (V daňovém přiznání ano, ale to asi nemá povinnost podávat.)

V RZD si dítě uplatní za celý rok, pokud je neuplatňoval někdo jiný.

• 7. 7. 2017 16:08

.. (neregistrovaný)

Re: Sleva na dítě-bonus u zaměstnance
      Pokud má zaměstnankyně měsíční mzdu více jak polovinu minimální mzdy, tak má správně při doložení všech dokladů nárok na měsíční bonus na dítě.
      Dokonce i v případě, že by neměla za celý rok stanovený minimální příjem, tak se v ročním zúčtování daně již vyplacený daňový bonus nevrací.

ZDP § 35d 6) věta poslední
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586

Pokud byste ji měsíční daňový bonus nezúčtovala (a přitom by měla nárok) a chtěla byste ho pak zohlednit až v ročním zúčtování daně, tak by se také mohlo stát, že by pak na něj při posouzení ročního příjmu nárok neměla. Zaměstnankyně by ale pak byla poškozena a mohla by škodu vymáhat po zaměstnavateli. A ten by s největší pravděpodobností pak škodu vymáhal po své mzdové účetní.
      Nebo byste byla nucena zpětně všechny zpracované mzdy přepracovat v souladu s tím, o co zaměstnankyně v Prohlášení poplatníka požádala.

• 7. 7. 2017 17:07

Klára.. (neregistrovaný)

Re: Jak opravit mzdu za květen-děkuji
      Děkuji Vám všem za rady. Chtěla bych nyní opravit mzdu za květen, přidat daňový bonus. Jak by se to správně mělo opravit, abych to měla dobře? Udělat úplně novou mzdu a zaměstnankyně původní mzdový lístek vyhodí? To se mi nezdá. Nebo další mzdový lístek jen s bonusem? Tak to nevím, zda to půjde....... něco jsem zkoušela a tvrdilo to, že mzda je již zaúčtovaná, že novou nelze vložit. Děkuji moc za tuto poslední radu
      Klára..

• 7. 7. 2017 17:47

.. (neregistrovaný)

Květnovou mzdu již neopravíte. Rozdíl ve vyplaceném bonusu bych zadala do mzdy za červen.

• 7. 7. 2017 17:52

Líba (neregistrovaný)

Spočítejte ručně, jak měl květen vypadat, a rozdíly dejte do června. Udělejte si poznámky ke květnu i červnu, až přijde kontrola, abyste věděla, oč jde. Když napíšete, v jakém pracujete programu, tak vám třeba někdo poradí konkrétněji.

• 7. 7. 2017 21:09

Klára.. (neregistrovaný)

Re:Vygenerovat dobropis závazku nebo?
      -------------------------------------
      Děkuji za rady všem. Ve mzdě za červen mám bonus na 1 dítě za červen i za květen, částka celkem 2234,-. Program mi navrhl, zda chci přeplatek daně z příjmu převést do dalšího měsíce, nebo vygenerovat dobropis závazku. Nevím, co je lepší, co je méně pracnější a jak to vlastně funguje. To bych musela měsíčně posílat přes datovou schránku vygenerovaný doklad a měsíčně by FÚ vracel přeplatek na účet? Je možné to třeba udělat jen 1x souhrnně po skončení roku?
      Děkuji a prosím o radu, doufám naposledy.

Klára..

• 7. 7. 2017 21:52

Líba (neregistrovaný)

Re:Vygenerovat dobropis závazku nebo?
      Vy neodvádíte daně ze závislé činnosti, že byste to od nich odečetla? To je váš jediný zaměstnanec? Dřív se musela psát žádost za každý měsíc zvlášť, i když se žádalo za delší období, ale už jsem to dlouho neřešila, tak nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).