OSVČ na rodičovské

• (neregistrovaný)

10. 7. 2017 9:02

Dobrý den, prosím o radu, jsem na rodičovské dovolené, chci si vyřídit ŽL, přivýdělek bude tak 8-10 tis. měsíčně. Co jsem již zjistila tak 1.rok se neodvádí soc.a zdrav. pojistné. Jen nevím, když si vyřídím ŽL v září, tak budu od platby soc. a zdrav. osvobozena jen 10-12/2017 nebo až do 9/2018??jak se myslí ten první rok? a dále daň z příjmu od jaké částky zisku za rok? ta se platit asi musí? a musím také EET? a jak vedení účetnictví?je lepší paušál? a musí se dokládat i přesto nějaké výdajové doklady? Budu fakturovat těch 8-10 tis. měsíčně, možná drobné tržby hotově, práce přes net, děkuji za odpověd

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2017 9:09

Maxx (neregistrovaný)

Re: OSVČ na rodičovské
      Po dobu pobírání rodičovského příspěvku budete považována za OSVČ vedlejší.
      Nastudujte si něco zde: jakpodnikat.cz
      EET - podle činnosti
      paušál - bez podrobností Vám nikdo neřekne (nejlepší je první rok evidovat i výdaje a při zpracování přiznání vypočítat to, co je lepší)
      První rok neplacení SP a ZP - není tak moc pravda, vedlejší OSVČ nemusí platit zálohy průběžně, z podaného přehledu pak může vyjít doplatek. Bere se kalendářní rok.

Po ukončení pobírání rodičáku jste OSVČ hlavní s povinností platit minimální zálohy na SP a ZP (cca 4 tis dohromady měsíčně).

• 10. 7. 2017 11:58

katka2 (neregistrovaný)

Re: OSVČ na rodičovské
      Zálohy se neplatí, a pak v dubnu nastane veliké divení, proč mám něco platit a proč tak moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).