Re: OSVČ na rodičovské
Po dobu pobírání rodičovského příspěvku budete považována za OSVČ vedlejší.
Nastudujte si něco zde: jakpodnikat.cz
EET - podle činnosti
paušál - bez podrobností Vám nikdo neřekne (nejlepší je první rok evidovat i výdaje a při zpracování přiznání vypočítat to, co je lepší)
První rok neplacení SP a ZP - není tak moc pravda, vedlejší OSVČ nemusí platit zálohy průběžně, z podaného přehledu pak může vyjít doplatek. Bere se kalendářní rok.
Po ukončení pobírání rodičáku jste OSVČ hlavní s povinností platit minimální zálohy na SP a ZP (cca 4 tis dohromady měsíčně).
Re: OSVČ na rodičovské
Zálohy se neplatí, a pak v dubnu nastane veliké divení, proč mám něco platit a proč tak moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 7. 2017 9:02
Dobrý den, prosím o radu, jsem na rodičovské dovolené, chci si vyřídit ŽL, přivýdělek bude tak 8-10 tis. měsíčně. Co jsem již zjistila tak 1.rok se neodvádí soc.a zdrav. pojistné. Jen nevím, když si vyřídím ŽL v září, tak budu od platby soc. a zdrav. osvobozena jen 10-12/2017 nebo až do 9/2018??jak se myslí ten první rok? a dále daň z příjmu od jaké částky zisku za rok? ta se platit asi musí? a musím také EET? a jak vedení účetnictví?je lepší paušál? a musí se dokládat i přesto nějaké výdajové doklady? Budu fakturovat těch 8-10 tis. měsíčně, možná drobné tržby hotově, práce přes net, děkuji za odpověd