DPČ 9000kč a doplatek zdra poj

• (neregistrovaný)

10. 7. 2017 11:11

Dobrý den,

vydělal jsem si brigádně na DPČ cca 9tisíc a zaměstnavatel mi nestrhnul z čisté mzdy rozdíl částky na minimální odvod zdrav poj 13,5% 1485Kč.
    Ten rozdíl mám vypočítaný, ale nevím kam to teď mám poslat.

Jsem u VZP a našel jsem na jejich stránkách číslo účtu pro zálohy.
    Je tam uvedeno číslo účtu pro "pojistné samoplátců (OSVČ a OBZP)"
    A pak pro zaměstnavatele.

Spadám také do kategorie "pojistné samoplátců (OSVČ a OBZP)"?
    Nejsem ani osvč ani obzp.

?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2017 11:26

Líba (neregistrovaný)

Re: DPČ 9000kč a doplatek zdra poj
      Chybu udělal zaměstnavatel, tak by ji měl napravit. Vy sám nic nikam neposílejte a domluvte se se mzdovou, strhne vám to z příští odměny. Jste povinen doplácet ZP do minima? Nejste např. student nebo důchodce?

• 10. 7. 2017 11:42

Martin T (neregistrovaný)

Podle informace z https://www.finance.cz/476328-zdravotni-pojisteni-2017/ :
      "...Práce na zkrácený úvazek za mzdu nižší než 11 000 Kč... "
      "Doplatek do minima mohou platit zaměstnavatelé, ale dobrovolně. "

Podle informace výše je to dorovolné. Asi na domluvě...
      Já jsem s nima nijak domluvený nebyl.
      Teď bych to raději hned poslal. Mělo to být osmého.

Pro mě platí minimální základ 1485Kč.
      Nejsem na úřadu práce (nic bych nedostal), a takhle mám aspoň brigádu. Nejsem student, důchodce. apod.

• 10. 7. 2017 11:56

Líba (neregistrovaný)

To jste špatně pochopil. Dobrovolně může zaměstnavatel platit 9% z rozdílu.

Zaměstnanec 4,5% + zaměstnavatel 9% = povinných 13,5%

Běžné je, že celých 13,5% odvádí zaměstnanec, ale prostřednictvím svého zaměstnavatele.

" § 3:
      (10) Pokud je vyměřovací základ zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je povinen doplatit pojistné podle předchozí věty prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Pokud je vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně organizace, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel."

• 10. 7. 2017 12:01

katka2 (neregistrovaný)

Nemůžete to sám doplatit, nejste u pojišťovny v patřičné kategorii a nemůžete být, jste zaměstnanec. Fakt běžte za mzdovou, Zadala si vás špatně do stroje a musí to opravit, jinak se to bude táhnout každý měsíc.

• 10. 7. 2017 17:03

Kara

Kromě toho - kde je v zákoně uvedena ta možnost, že ten doplatek
      (rozdíl do minimálního odvodu nebo aspoň těch 9%) může zaměstnavatel dobrovolně zaplatit za zaměstnance?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).