Zápis do obchodního rejstříku

• (neregistrovaný)

25. 10. 2005 20:00

Před více než měsícem jsem podal návrh na zápis FO do OR, společnost však stále není zapsaná - obdržel jsem pouze usnesení že "se zapisuje", rozhodnutí o zápisu však dosud nepadlo. I když zákon říká že společnost automaticky vzniká dnem uplynutí příslušné lhůty, není mi jasné jak mám existenci společnosti prokazovat (např. bance pro uvolnění deponovaného základního kapitálu a zprovoznění BÚ) a jak mám fungobat bez IČO a DIČ... Prosím o radu jak postupovat nebo kam se obrátit. Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2005 22:14

Tomáš (neregistrovaný)

Re: zápis do obchodního rejstříku
      já vím, 15 na odvolání, 10 na zápis, ale uteklo již 35 dní. Teď mě ale napadá že zákon možná mluví o pracovních dnech - pak by lhůta byla do pondělka 31.10.
      V každém případě díky za odpověď.

• 26. 10. 2005 7:50

Anonymní (neregistrovaný)

Zákon rozhodně nehovoří o pracovních dnech. Jsou to dny kalendářní. Taky je nutno vzít v úvahu lhůty pro nabytí právní moci. Pokud ještě nejste zapsán v OR (viz www.justice.cz - hledejte podle jména společnosti), pak zkuste zavolat na příslušný rejstříkový soud a zeptat se v čem je problém. Poradí Vám i po telefonu a řeknou termíny. DIČ Vám přidělí Finanční úřad.

• 27. 10. 2005 14:27

Tomáš (neregistrovaný)

Díky za vysvětlení a radu: teď jsem volal na rejstříkový soud, a jakási žena která se ani nepředstavila, mi značně arogantním tónem sdělila, že usnesení o zápisu musím odnést na rejstříkový soud a nechat si na něj vyznačit nabytí právní moci, pak teprve prý začne běžet desetidenní lhůta na zápis! O něčem takovém jsem nikdy předtím neslyšel, předpokládal jsem že usnesení nabyde právní moci po uplynutí příslušné lhůty automaticky. Docela by mě zajímalo jestli je to pravda, protože ve všech návodech na založení společnosti (např. na business.center nebo na businessinfo apod.) se o nezbytnosti tohoto kroku nemluví...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).