Prosím poraďte, jak mít správné razítko

• (neregistrovaný)

26. 10. 2005 6:28

Dvě fyz. osoby založí sdružení bez právní subjektivity - DE, nejsou plátci DPH. Jedna z nich povede úřetnictví a na ni budou vystavovány doklady (Pouze na její jméno a IČ). Potřebují si vystavit razítko. Musí být pouze na jméno toho, kdo povede účetnictví, nebo na může bát na obě? Např.:

Lada Krátká a Štěpánka Slabá
    Sdružení bez právní subjektvity
    Nákup a prodej
    Ul. Dlouhá 6, 280 02 Kolín
    IČ XXXXXXXXXX , IČ XXXXXXXXX
    Prosím doporučte co je lepší?
    Ještě Vás touto cestou prosím, jestli máte někdo Smlouvu o sdružení, jestli by jste mohli ji zaslat na můj e-mail. Nějaká je na netu, já myslela třeba lépe vypracovanou. A ještě mám dotaz, jestli musí být smlouva ověřena, nebo stačí sepsána mezi námí dvěma
    Mocinky Všem děkuji, Lada.
    ------------------------------------------------------------------------

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2005 7:17

St (neregistrovaný)

Re: Prosím poraďte, jak mít správné razí
      Razítko je přežitek (žádný zákon neříká, že se má razítko používat, vyjímkou jsou úřady a tzv. kulatá razítka). Přesto lze razítko úspěšně používat pro urychlení administrativy při vypisování různých dokladů. Při vedení účetnictví pro sdružení musí být v záhlaví všech dokladů uvedeno obchodní jméno (jméno a příjmení) té osoby, která je pověřena vedením účetnictví. Někde v poznámce můžete uvést, že se jedná o obchodní případ pro sdružení. Důležité je vést tyto doklady nějak odděleně od ostatních dokladů (např. dát jim samostatnou dokladvou řadu, nebo vést na nějakém samostatně hospodařícím středisku. Pokud máte účetní program, určitě Vám to usnadní. Na konci roku musíte potom tyto doklady sečíst a dle smlouvy o sdružení převést stanovený podíl nákladů a výdajů jediným dokladem na svého společníka ze smlouvy. Tím Vám ve Vaší DE zůstanou jen Vaše výdaje a příjmy a uděláte klasicky daňové přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).