Re: Předčasně do důchodu? Ano, nebo ne?
Rozhodně je výhodnější jít na ÚP a pokud je vám nad 50 let budete brát podporu 9 měsíců. V žádném případě nepodepisovat výpověď dohodou. Počkejte na výpověď pro nadbytečnost a budete mít nárok na odstupné. Pokud půjdete do předčasného důchodu budete mít trvale zkrácený důchod podle toho o kolik čtvrtletí půjdete dříve. Ale to už se tu řešilo. Zkuste si zadat do vyhledače nahoře a probrat se v tom.
souhlasím, počkat na výpověď, potom může být i nemoc v ochranné lhůtě, jít na úřad práce,co nejdéle se snažit být v evidenci a pokud by jste v dohledné dobš mohla jít do starobního, nechodit do předčasného - krátí se a nepřepočítává, není třeba u vás....je třeba spočítat,kdy máte jí do řádného starobního?
Zadejte si v Googlu odchod do důchodu. Tam zadáte datum narození a ono vám to vypočítá přesné datum. Netvrdím, že předčasný důchod je nevýhodný. Zas jej pobíráte o něco dříve,
takže od státu dostanete třeba více peněz než když budete čekat na řádný. Ale chce to brát s rozmyslem. Někdy se stává, že lidé čekají na řádný důchod a pak jej pobírají pouze pár měsíců. Takže je na každém aby se sám rozhodnul. Při předčasném důchodu je důležitý den odchodu do předč. důchodu, ale to už jste si asi našla ve vyhledávači.
Děkuji. Co se týče způsobu ukončení prac. poměru, mám jasno.
Jsem na tom tak, že bych skončit v zaměstnání "chtěla". Nikde na internetu jsem ale nenašla nic o konkrétních výpočtech, které bych mohla použít pro sebe.
Nárok na star. důchod budu mít 11.11.2007. Dokážete mi prosím spočítat, jak by to vypadalo, podkud bych : 1) skončila v zaměstnání k 11.11.2005, nebo až 2) 11.11.2006?
Ráda bych Vás požádala i o radu, která se týká mé sestry. Ta je ve stejné situaci a nárok má až 9.10.2008. Co v jejím případě?
Znovu moc děkuji. Marie
pokud je vám více jak 50 let,máte nárok na 9 měsíců podpory,pokud více jak 55 let tak 12 měsíců....od tohoto se odvozuje další...pokud by jste šla v příštím roce a nezměnili by nic v těch 12 měsících a měla to štěstí,že vám úřad práce nenajde žádnou práci (oni stejně nic v takové věkové kategorii nenabízí) tak by vám to mohlo vyjít...eventuelně skončit příští rok,jít na nemocenskou (pokud zase nedojde k zpřísnění)....ale u vaší sestry je to přeci jen delší...tam nevím,zda to dosáhne bez předčasného důchodu...jinak může postupovat stejně..
:Při průměrných výdělcích a zhruba 40-ti letech pojištění to vychází za každých 90 dnů o které jdete dříve 60-70 Kč.
Za rok je to cca 260 Kč. 1 započítaný rok pojištění znamená cca 160 - 180 Kč. Tedy každý rok o který jdete dříve Vás přijde cca na 400 - 500 Kč měsíčně na vypočitaném důchodu.
no jo ale to by jste od těch 96 tis.čistého musel(a)odečíst výdělek v práci za ten rok (taky čistý)....každému bez rozdílu pokud chce poradit říkám, vykašlete se na výpočty,běžte do důchodu dřív a užijte si ho...případně nějaká práce na dohodu o provedení práce,která se může vykonávat i když jste v předčasném důchodu....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 10. 2005 8:49
Prosím o radu. V dohledné době pravděpodobně přijdu o zaměstnání, ale ještě nevím přesně kdy. Uvažuji o tom, že vyhovím tlaku zaměstnavatele, přistoupím na dohodu...ale co dál? Ráda bych věděla, až to přijde, jak se nejlíp zachovat. Chápu správně, že mám 2 možnosti? BUĎ jít na UP a shánět jiné zaměstnání, pobírat dávky....až do doby vzniku nároku na starobní důchod, o ten si pak zažádat..., A NEBO zažádat o předčasný důchod hned? Existuje nějaký obecný výpočet, nebo pravidlo, podle kterého se můžu rozhodnout, jak se zařídit ? Jaký bude finanční rozdíl, pokud skončím v zaměstnání 1rok, 2 roky, 3 roky ... dříve před mým nárokem na starobní důchod? Jaký vliv má na výši klas. starobního důchodu evidence na UP? Jak velký finanční rozdíl v důchodu mám očekávat v obou případech?
Co je lepší? Počkat na starobní a být v ev. UP, nebo zažádat o předčasný??? Moc Vám děkuji z radu. Marie