Dobrý den pane Šimku,
v případě prodeje domu, který byl součástí obchodního majetku, je zdanitelným výnosem prodejní cena, resp. částka, kterou jste v daném roce skutečně přijal (je rozdíl mezi vedením účetnictví a daňovou evidencí). Výdajem bude daňová zůstatková cena nemovitosti. Viz § 24 odst. 2 písm. b) bod 2. zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Předpokládám, že technické zhodnocení zvýšilo vstupní cenu pro odpisování a tedy jeho případná část neuplatněná v daňových odpisech bude součástí zůstatkové ceny daňové. V roce prodeje můžete uplatnit maximálně polovinu daňového odpisu (nebo žádný, ale výsledek je, pokud jde o vliv na daňový základ, stejný, neboť celá daňová zůstatková cena Vám snižuje základ daně).
Dále bude daňovým výdajem daň z převodu nemovitostí (a to byla-li zaplacena), jak vyplývá z § 24 odst. 2 písm. ch) ZDPř.
Od 1. 1. 2013 je sazba daně z převodu nemovitostí ve výši 4 % z prodejní ceny a nebo z ceny dle znaleckého posudku, a to z té částky, která je vyšší. Čili ve Vašem případě to budou 4 % z 8,5 mil. Kč.
Neuvádíte, zda se ve Vašem případě jedná o fyzickou či právnickou osobu, zda vedete účetnictví atd. Obecně platí, že pokud vedete účetnictví nebo vykazujete skutečné náklady jako fyzická osoba, potom do daňových nákladů, jak bylo výše řečeno, vstupuje při prodeji nemovitosti daňová zůstatková cena, daňový odpis v roce prodeje je pouze poloviční a ve výnosech máte prodejní cenu dle kupní smlouvy (vedete-li účetnictví), resp. v příjmech máte skutečně přijatou část kupní ceny (fyzická osoba s daňovou evidencí). Protože nemáme k dispozici více informací, nelze bohužel poskytnou zcela přesnou odpověď.
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2013 18:42
Dobrý den, v letošním roce 2013 bych chtěl prodat dům, který mám ještě v obchodním majetku, za 8,5 mil. kč. Zůstatková cena po odpisech je 1,9 mil. kč. Kupní cena domu byla 5,2 mil.kč. V domě jsem postavil byt v hodnotě 720 tisíc kč /zhodnocení/, který jsem měl na pronajímání a další byt za cca 1 mil. kč/zhodnocení? /ve kterém jsem bydlel. Z jaké částky a kolik zaplatím na daních v roce 2014? Odhadní cena domu je nišší než prodejní.
Děkuji