Prac.doba a dovolená - prosím

• (neregistrovaný)

26. 10. 2005 14:47

Jak mám postupovat při sepsání pracovní smlouvy u prodavačky když odpracuje po-pá 7,5hod a v so 2,5hod.
    Týdně odpracuji 40hod, ale v šesti dnech.
    1/musím platit za so příplatek
    2/mám psát rozvržení prac.doby do prac.smlouvy, nebo jen že za týden odpracuje 40 hod.
    3/doslechla jsem se, že když je prac.doba rozvržena do 6-ti dnů má zaměstnanec nárok na více dnů dovolené a ne jen na 20 za rok.
    Napište mi prosím,jak tuto problematiku řešíte v praxi Vy.Moc díky za každý názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2005 15:31

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Prac.doba a dovolená - prosím
      Všechno, co si se zaměstnancem smluvíte v pracovní smlouvě, je pak závazné a pozdější změna je pak možná pouze za souhlasu obou stran. Tzn. že na jakékoli změně byste se s ní musela nejdříve domluvit.
      Proto bych do pracovní smlouvy vůbec nepsala žádné rozvržení pracovní doby, ani že je pracovní doba rozvržena do 6ti dnův týdnu. Co když později budete potřebovat udělat jiné rozvržení?
      Já bych ve smlouvě pouze uvedla, že týdenní pracovní doba je 40 hodin. Rozvržení pracovní doby se pak řídí vnitropodnikovou směrnicí. Tzn. že zaměstnavatel určí rozvržení pracovní doby sám a dá na vědomí zaměstnancům (samozřejmě při rozvrhování směn musí být dodrženy § v Zákoníku o nepřetržitém odpočinku v týdnu a mezi směnami. Ale jak píšete svůj plán, tak je to bez problémů dodrženo).
      Nepsala bych jako pracoviště ani přesnou adresu toho obchodu, jen bych uvedla, že pracovištěm bude provozovna (obchod) zaměstnavatele v (název města). To pro případ, že byste třeba obchod přesunula.
      V podnikatelské oblasti žádné příplatky za práci v sobotu nebo v neděli nenáleží. Pouze pokud by dělala přesčas, který by si nevybrala jako náhradní volno, pak by jí náležel přesčasový příplatek 25% z průměrného hodinového výdělku ke každé přesčasové hodině.
      U nepravidelně rozvržené pracovní doby (ne 5 dnů v týdnu) se nárok na dovolenou přepočítává: spočítáte její plánované směny za celý kalendářní rok, vynásobíte počtem týdnů dovolené, které poskytujete (pravděpodobně 4) a vydělíte 52,14 (průměrný počet týdnů v roce). Vyjde Vám počet dnů, na které má za rok nárok. Každý den dovolené pak bude proplacený tolika hodinami, kolik měla činit plánovaná směna.
      Např. jí místo 20 dnů vyjde 25 dnů. Bude doma celý týden, odečte se jí tedy 6 dnů dovolené. 5 dnů (po - pá) bude proplaceno po 7,5 hodinách, 1 den (so) 2,5 h. Když si vezme dovolenou třeba ve středu, zaplatíte jí 1 den 7,5 h. Když si vezme volno v sobotu, zaplatíte jí 1 den 2,5 h.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).