Re: měsíční mzda a náhrada mzdy za sváte
§ 115 ZP
(3) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
KNo, každý je nějaký, já vždycky říkám, že všechno je o lidech. Ale proč si kazit náladu, že? Vždyť člověk má tolik starostí a jenom jeden život. Tak si ho aspoň trošku užijem. Ještě jednou moc děkuji za Vaše odpovědi a přeji hezký den.
Ohledně stejného dotazu tu už byla dlouhá debata před dvěma lety a také jste psala o tom rozhodnutí NS. Škoda, že už jste se pak k našim dalším připomínkám a dotazům v té pokračující diskuzi dále nevyslovila a nic nevysvětlila nebo neupřesnila. Viz http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1334764
No proboha, nebyla jsem to jen já, kdo se podivoval nad tím, že jde o rozhodnutí z roku 1970, tedy z doby, kdy platily zcela jiné zákony. A dále debata pokračovala, zda vůbec je toto rozhodnutí v dnešní době platné a ostatní uváděli další odkazy s vyjádřením právníků na tuto problematiku (a ne z takového pravěku). K tomu jste již nenapsala vůbec nic a teď sem hodíte úplně stejnou námitku, že existuje toto rozhodnutí NS. Mně to přijde od Vás jako posmívání a pohrdání jinou prací, než je Vaše specializace. Uvědomte si, prosím, že zde debatují a radu hledají jak lidé, jejichž prací není znalost pracovního práva, tak lidé, kteří ke své práci tu znalost potřebují, akorát se teprve učí, tak lidé, kteří mají méně či víceletou praxi. Takže když sem prsknete odpověď o rozhodnutí NS, které se odehrálo v roce 1970, logicky následují další otázky a odkazy na rozbory tohoto problému z doby o 45 let později.
Takže moje krátká otázka zní: Je Vámi zmíněné rozhodnutí NS z roku 1970, ve kterém se hovoří o interním pokynu z roku 1966 a ve kterém jsou odkazy na dávno neplatný zákon, platné i nyní v roce 2017?
Mně
>>to
>>přijde od Vás jako posmívání a pohrdání jinou prací,
>>než
>>je Vaše specializace. Uvědomte si, prosím, že zde
>>debatují a radu hledají jak lidé, jejichž prací není
>>znalost pracovního práva, tak lidé, kteří ke své práci
>>tu
>>znalost potřebují, akorát se teprve učí, tak lidé,
>>kteří mají méně či víceletou praxi. Takže když sem
>>prsknete odpověď o rozhodnutí NS, které se odehrálo v
>>roce
>>1970, logicky následují další otázky a odkazy na
>>rozbory
>>tohoto problému z doby o 45 let později.
>>Takže moje krátká otázka zní: Je Vámi zmíněné
>>rozhodnutí NS z roku 1970, ve kterém se hovoří o
>>interním
>>pokynu z roku 1966 a ve kterém jsou odkazy na dávno
>>neplatný zákon, platné i nyní v roce 2017?
>Krátká odpověď: rozhodnutí je platné, neboť nebylo
>zrušeno.
>Pokud jsou 70. léta pro vás pravěk, tak co je potom
>římské právo, ke kterému se stále vracíme?
Římské právo a návrat k němu je práce právníků. V tom se nevyznám. Takže tehdejší rozhodnutí je platné, protože nebylo zrušeno. K tomu rozhodnutí došlo před 47 lety, v nějakém konkrétním sporu z konce 60. let, kdy tady bylo jiné zřízení republiky a platily jiné zákony, neexistovali soukromí zaměstnavatelé jako dnes. Takže toto rozhodnutí ohledně tehdejšího sporu je platné. Jasně. A dokud aktéři neumřeli, žijí dodnes. Kolik je platných jiných rozhodnutí z dob ČSSR nebo z poválečné doby nebo třeba z 1. republiky, protože dosud nebyla zrušena? Asi dost, že? Bohužel teď se mně nedaří dohledat tehdejší znění o náhradě za svátek. Měla jsem se tedy zeptat jinak. Tvrdíte, že stále není přípustný jiný postup, protože kdysi dávno, kdy zde platily jiné zákony a jiný zákoník, NS rozhodl tak, jak rozhodl? A myslíte, že by v současnosti soud rozhodl stejně a nikdy jinak jen proto, že vzorem by mu bylo toto dávné rozhodnutí?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2017 11:08
Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Jsme malá firma, zaměstnanci pobírají měsíční mzdu. Je to moc velká chyba, když se jim vypočítává za svátky náhrada mzdy? Přebrala jsem to po předešlé kolegyni. Děkuji za odpověď.