Re: nárok na PPM - moc prosím
Aby měla nárok na PPM, musí být v době nástupu na PPM zaměstnaná, tzn. bude se jednat o nástup na MD s pobíráním PPM (nebo musí den začátku PPM spadat do období 180 kal. dnů ode dne skončení poměru) a musí ke dni nástupu na PPM nasčítat celkem 270 kal. dnů pojištění dva roky zpátky ode dne nástupu na PPM. Těch pojištěných 270 kal. dnů ve dvou letech před datem nástupu na PPM (MD) nemusí být tahem v celku.
Pokud má pravděpodobný porod 20.2., má nástup na PPM (MD) mezi 56 a 42 kal. dny před tímto datem. Tzn. na MD (PPM) by mohla nastoupit nejdříve 26.12.2017. A 42. den před 20.2.18 je 9.1.2018.
Takže pokud dobře počítám, tak 2 roky před 26. prosincem 2017 sahají až do konce roku 2015, takže těch 270 kal. dnů pojištění by nasčítala, dny pojištění by jí nechyběly. Ale musela by být zaměstnaná, třeba i pár dní, anebo teď na podzim zaměstnaná a zase prac. poměr ukončený tak, aby od ukončení do 26.12.17 neuběhlo víc než 180 dnů.
PPM by se jí počítala z výdělku v tomto novém zaměstnání.
Otázkou je, kdy to zaměstnání začít, aby to sociálka nenapadla jako účelové. Ovšem podobný spor už ze strany OSSZ byl a pokud si dobře vzpomínám, nakonec to vyhrála ta zaměstnankyně.
Re: OT
Ještě jednou hezký den,
Mnohokrát děkuji za skvělý výklad, teď už to naprosto chápu. Chtěla bych vyjádřit, že se hluboce skláním před znalostmi těch z vás, kteří odpovídáte, a především ochotou se o ně podělit. Myslím, že žádný dík není dostačující, a to víc je obdivuhodné, že to neděláte ani pro ty díky, ale proto, že prostě chcete pomoct. Alespoň mně osobně jste už tady pomohli několikrát, a já si toho nesmírně vážím. Ještě jednou tedy všem moc děkuji a přeji hezký den.
Poděkování patřilo všem. Paní Kara mi neskutečně moc pomohla, hlavně mi to jednou pro vždy nádherně a polopatě vysvětlila, to opravdu velmi oceňuji, a nedokážu dost dobře poděkovat, ale myslím, že všichni odpovídající si zasluhují náš vděk, protože by to nemuseli dělat - ale oni chtějí pomoct - a to je opravdu cenné. Takže ještě jednou opravdu všem moc děkuji.
Dík za pochvalu, ovšem já se také spoléhám na to, že když se spletu, něco napíšu špatně nebo na něco zapomenu, že mně někdo (vlídně) opraví nebo doplní.
Jinak ale toto vysvětlení nemusí platit "jednou provždy", protože víme přece, jak se ty zákony pořád mění a že co platí letos, nemusí platit příští rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 8. 2017 7:45
Hezký dobrý den,
moc prosím o radu (ve mzdovém účetnictví se musím ještě hodně učit, tak prosím o shovívavost). Jedna moje klientka mi oznámila, že má předpokládaný termín porodu 20.2., a tak se ptám, jde-li ještě něco zachránit: od 1.12.2012 do 4.10.2016 byla zaměstnanec na HPP, od 5.10. je OSVČ bez nemocenského pojištění. Kdyby se nechala zaměstnat (má možnost zpětně), splnila by tu podmínku pojištěných dnů? 270 dnů v roce 2016 pojištěná byla, ale od konce HPP uplynulo víc, jak 180 dnů.
V posledních dvou letech byla tedy pojištěná, ale ne bezprostředně před nástupem na MD. Respektive byla by ještě zaměstnaná cca 5 – 6 měsíců před nástupem, měla by nastoupit na MD někdy koncem prosince. Já přesně neznám ty lhůty pojištění před nástupem na MD.
Mnohokrát Vám děkuji za radu.